Zilele si jocul - Norman Manea

Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Zilele si jocul
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1977
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1977
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Norman_Manea#Opere_selective
Autorul romanului din anul 1977, 'Zilele si jocul', este Norman Manea, om de cultura si scriitor evreu nascut in Romania dar care din 1986 traieste in Statele Unite ale Americii. Protagonistul romanului este inginerul Ben Despina, proaspat intors in orasul natal dupa absolvire si angajat al unui institut de proiectare din oras. Sunt suprinse incercarile de adaptare ale tanarului atat la cerintele profesionale cat si la atmosfera latenta a provinciei.

Despre Zilele si jocul - Norman Manea

Zilele si jocul este opera unuia dintre cei mai tradusi romancieri romani, Norman Manea, fiind considerat totodata unul dintre cei mai mari scriitori romani din exil. 
Cunoscut pentru capacitatea de a analiza subtil procesele incipiente de degradare si strafundurile sufletului si ale sentimentelor in care se elaboreaza mecanismele rezistentei si duplicitatii, Manea urmareste deslusirea trairilor lui Ben Despina, un tanar inginer ce se intoarce pe meleagurile natale, in incercarea de a se adapta la noua viata.
Dupa absolvirea studiilor, Ben se intoarce in orasul natal si in prezent este angajat intr-un institut de proiectare din localitate. Puternic interiorizat, el incearca sa se adapteze atat cerintelor profesionale cat si atmosferei provinciale larvare.
De o sensibilitate puternica, inginerul este coplesit de impactul cu realitatea, il percepe ca o continua agresiune in care o include si pe mama sa, o femeie extrem de protectoare si anxioasa. In incercarea de a participa la viata sociala a comunitatii, reia dialoguri cu fostii colegi Dinu Drogeanu si Filip, astazi anihilati de mediocritatea cotidianului socialist si nu reuseste sa inteleaga subtila psihologie a directorului Voinea, un promotor al unei teorii perverse a adaptabilitatii abil manipulate. 
Fata de propriile aspiratii Ben are atitudini contradictorii iar ezitarile sale dau nastere unor situatii confuze, asa cum este triughiul amoros pe care il formeaza impreuna cu fosta sa iubita, Alina, si sotul femeii, Marcel Senic, concomitent cu fascinatia erotica pentru tanara fiica a sefului Securitatii locale si dialogurile nocturne si imaginare cu mari eroi din literatura. 
Daca vrem, lichea. Daca vrem, baiat bun. Asa este vazut Ben si colegii de munca ai acestuia de catre doctorul Senic. 
In final, eroul romanului se va desparti de membrii institutului de proiectare si se va indrepta spre un viitor incert...