Vitelul de aur - Ilf si Petrov

Rao
Brosata (paperback)
 
17,99LEI
Adevarul
Cartonata (hardcover)
 
32,99LEI
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Point
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Zolotoi telionok
Limba primei editii: Rusa
Anul aparitiei primei editii: 1931
Romanul Vitelul de aur este unul dintre cele mai cunoscute din perioada sovietica. Este continuarea romanului Douasprezece scaune, mai precis a aventurilor lui Ostap Bender. Printr-o modalitate plina de umor prezinta viata a trei escroci, mai cu seama a lui Ostap Bender, despre care am precizat mai devreme. Actiunea romanului este un amestec de absurd, de predictii fanteziste si planuri paradoxale ale personajului principal.

Despre Vitelul de aur - Ilf si Petrov

Care este actiunea romanului Vitelul de aur?

La inceputul romanului ne intalnim cu Ostap Bender, in orasul Arbatov. Motivul pentru care se afla acolo este acela ca vrea sa il vada pe presedintele local sovietic pentru a-i explica ca este blocat in oras, fara bani. Pentru a-si atinge scopul, Ostap ii mentioneaza presedintelui faptul ca este fiul locotenentului Schmidt, celebrul erou sovietic. Desi cerinta lui este de a primi 30 de ruble, nu primeste mai mult de opt ruble si trei tichete de masa. 

Absurdul situatiei se poate observa in momentul in care Ostap este pe picior de plecare si se intalneste cu alt barbat, care pretinde si el ca ar fi fiul lui Schmidt. Cei doi escroci reusesc sa ii alunge suspiciunea presedintelui, luandu-se in brate si afirmand ca sunt frati despartiti demult. Dupa ce acestia pleaca, se intalnesc cu un alt barbat pe nume Panikovsky de care Ostap stia ca urmeaza sa mearga la presedinte si sa pretinda si el ca este fiul locotenentului. Ultimul dintre ei, Panikovsky, este dat afara fara nici un fel de formalitate. Primii presupusi fii fac cunostinta - Ostap Bender si Alex Balaganov. 

Bender vorbeste despre faptul ca de-a lungul timpului au fost numerosi oameni care strabateau Uniunea Sovietica pretinzand ca sunt o ruda apropiata unui cunoscut sovietic ori comunist, dar mai tarziu au ajuns la un numitor comun, acela de a afirma ca sunt fii/fiicele locotenentului Schmidt. Din cauza confuziei creata de aceasta situatie, Bender a hotarat sa ia legatura cu toti cei care se pretindeau a fi copiii locotenentului, astfel ca a organizat o reuniune la care au participat nu mai putin de 36 de fii si 4 fiice. Toti acestia s-au pus de acord sa imparta Uniunea Sovietica, dar nu se puteau hotari cine sa ia ce parte, asa ca au tras la sorti. Panikovsky a obtinut Volga, lucru ce i-a displacut, de unde aparitia lui in afara teritoriului. Dintre toti, Balaganov nu a participat la aceasta reuniune.

Bender ii povesteste lui Balaganov despre un vis pe care il are, de a pleca la Rio de Janeiro, dar nu are bani. Afla in acest fel, de la Balaganov despre un om bogat pe care ar putea sa il jefuiasca, pe nume Koreiko. Insa acest Koreiko se dovedeste a fi tot un escroc care a ajuns sa aiba o avere considerabila prin intermediul inselatoriilor pe care le-a facut in intreaga Uniune Sovietica. Problema in cazul acestuia intervine din cauza faptului ca nu poate cheltui banii in incinta Uniunii Sovietice, astfel ca este obligat sa ii ascunda. Ca sa nu trezeasca suspiciuni, acesta lucreaza ca functionar intr-un birou guvernamental, unde castiga doar 46 de ruble pe luna.

Pentru a ajunge la el, cei doi escroci trec prin numeroase aventuri. Pe drum se intalnesc intamplator si cu Panikovsky care li se alatura in calatorie. Dupa alte cateva aventuri, ajung la destinatie. Incearca sa extraga banii de la Koreiko prin diverse metode, la fel de creative, asa cum deja ne-au obisnuit autorii.

Ilf si Petrov continua sa isi distreze cititorii prin aceasta satira impotriva sistemului sovietic. Este un roman hilar, plin de aventuri comice, demn de adaugat  la valoarea literaturii ruse.