Smulgatorul de inimi - Boris Vian

Univers
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
Stoc epuizat
Univers
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Univers
Brosata (paperback)
Autor: Boris Vian
Titlul orginal: L'Arrache cœur
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1953
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1998
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Heartsnatcher
'Smulgatorul de inimi' este un roman din 1953 al scriitorului si muzicianului francez Boris Vian. Volumul surprinde povestea iubirii unei mame pentru copiii sai, o dragoste posesiva si autodistructiva...

Despre Smulgatorul de inimi - Boris Vian

Una dintre cele mai puternice si mai teribile carti despre dragostea materna, Smulgatorul de inimi il are in centru pe Jacquemort, un psihiatru interesat de analiza mintilor. Acesta ajunge in casa lui Clementine, unde asista la nasterea celor trei copii ai sai, doi gemeni si un baiat aparte. Acesta este momentul in care psihiatrul incepe sa isi analizeze subiectii.
Satul in care poposeste Jacquemort este aparent unul linistit si simplu, insa in realitate asezarea este condusa de biserica si locuita de oameni lipsiti de scrupule, respect si umanitate. Venit din alta lume, psihiatrul este initial ingrozit de evenimentele la care este partas, printre care targul in care se vand batrani, chinuirea animalelor in moduri groaznice, pedepsirea copiilor si distrugerea incaperii bisericii cu pietre. Treptat insa, Jaquemort ajunge sa desluseasca jocul perfid al comunitatii si devine asemenena oamenilor pe care incearca sa ii analizeze. 
Boris Vian o aduce in fata cititorilor si pe Clementine, mama celor trei copii. Dupa nastere, femeia isi pierde toata dragostea pentru sotul ei, iar atentia si afectiunea sunt indreptate catre copii. In timp, dragostea materna se transforma in obsesie. In nebunia sa, Clementine incepe sa creada ca orice lucru poate fi daunator micutilor. Femeia simte nevoia sa se autosacrifice pentru copii si sa iasa din tiparul de mama obisnuita.
Ajunge chiar sa consume mancare putrezita, considerand acest gest o dovada de dragoste materna veritabila. Mania bolnavicioasa a mamei atinge apogeul cand nu isi lasa copiii sa zboare liberi, neascultandu-l pe Jaquemort, si ii priveaza pe acestia de orice bucurie a copilariei.
Dincolo de caracterul suprarealist in care sunt relatate intamplarile romanului, Smulgatorul de inimi are un mesaj puternic cu radacini in viata reala. 
Realitatea ofera o multitudine de exemple de femei asemenea lui Clementine, care, din nevoia obsesiva de a-si ocroti copiii, sfarsesc prin a-i distruge psihic...