Schimbarea la fata a Romaniei - Emil Cioran

-30%
Humanitas
Brosata (paperback)
19,99LEI 13,99LEI
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Schimbarea la fata a Romaniei
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1936
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1936
Editura la care a aparut: Vremea
'Schimbarea la fata a Romaniei' apare initial in anul 1936 si este o opera emblematica pentru intelectualii europeni din vremurile tumultoase interbelice. De ce Romania este plasata pe cele din urma locuri ale istoriei? De ce romanii au avut intotdeauna tendinta de a apara doar ce este al lor si nu au incercat o expansiune? Acestea sunt intrebari la care incearca sa gaseasca raspuns Emil Cioran.

Despre Schimbarea la fata a Romaniei - Emil Cioran

'Schimbarea la fata a Romaniei' este un efect al celor doi ani pe care Emil Cioran ii petrece in Germania (1933 - 1935). Volumul este structurat in sase capitole si expune viziuni pentru si despre Romania. Emil Cioran lanseaza romanilor o invitatie catre revolutie, fiind puternic impresionat de marsurile hitleriste, pe de o parte, dar si umilit de statutul precar pe care il are tara in Europa, pe de alta parte.
Realizand o analiza a culturilor, autorul identifica in randul tarilor europene ca Franta, Germania, Rusia sau Spania culturi mari, medii si mici. Istoria este condusa de prima categorie, in timp ce ultimele doua sunt doar figurante pe scena lumii. Mai mult, se pare ca Romania se plaseaza pe ultimul loc, tara nefiind practic in istorie.
In cazul Romaniei, autorul constata lipsa unui dinamism primordial, o cautare permanenta a sigurantei si lipsa curajului, a vointei de putere si de afirmare a poporului roman. Se mai adauga o istorie bantuita de cultura bizantina si plasarea geografica in Balcani.
Mai mult, din categoria factorilor externi fac parte si evreii, care desi nu au constituit o cultura si o natiune, au reusit sa isi gaseasca loc pe scena istoriei. Dar trebuie eliminati intrucat exercita o influenta negativa pentru viitorul culturii romanesti, o cultura instabila si lipsita de putere. 
Filosoful are insa sperante in ceea ce priveste viitorul tarii iar reactiile pe care le-a avut la contactul cu Occidentul, respectiv o perioada de democratie si liberalism, au fost benefice si necesare.
Asadar, exista semne de potential, Reactiunea Romaniei fata de Europa este unul din fenomenele cele mai imbucuratoare ale vietii noastre. Mai mult, Romania ar putea urma exemplul Rusiei, una dintre marile culturi ale Europei.