Rugati-va sa nu va creasca aripi - Octavian Paler

-38%
Albatros
Brosata (paperback)
23,99LEI 14,99LEI
Polirom
Brosata (paperback)
 
31,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Rugati-va sa nu va creasca aripi
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1995
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1995
Editura la care a aparut: Albatros
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Paler
In eseul 'Rugati-va sa nu va creasca aripi' (1995) Octavian Paler evoca locuri, oameni si credinte care i-au influentat viata si gandurile. Volumul este impartit in patru capitole, respectiv 'Rugati-va sa nu va creasca aripi', 'Discursuri imaginare', 'Judecati si prejudecati' si 'Pagini razlete'.

Despre Rugati-va sa nu va creasca aripi - Octavian Paler

Un eseu despre timp, Rugati-va sa nu va creasca aripi hraneste melancolia, insa fara a rapi bucuria prezentului. Ajungand la o varsta respectabila, Octavian Paler este dispus sa se intoarca pe firul memoriei si trece in revista locurile, intamplarile si oamenii care i-au marcat viata si gandurile. De pilda, la Bruxelles are senzatia permanentei infruntari dintre trecut si prezent incarnate in Contele de Egmont si Manneken Pis iar in Atena, Zidul lui Temistocle si Parthenonul ii prilejuiesc meditatii despre utilitar si frumos.
De asemenea, Paler utilizeaza modele si simboluri pentru a-si introduce cititorii in propriul univers, cel al unui timid lucid. Eseul include opinii personale referitoare la Waterloo si figura istorica a lui Napoleon Bonaparte, Diogene si locuinta sa, Don Juan si farmecele acestuia, Socrate in urma propriei condamnari sau Giordano Bruno in fata Inchizitiei.
Amintirile de calatorie se imbina armonios cu fragmente memorialistice, cu discursurile imaginare ale lui Giordano Bruno, Nero si Socrate si cu descrierile operelor lui Rembrandt, Leonardo si Velazquez, toate intr-un tablou plin de culoare si nostalgie. Eseul are un farmec aparte prin amalgamul de informatii din istorie, arta, filosofie, literatura si experienta personala.