Podul Mogosoaei - Gheorghe Crutzescu

Meridiane
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Stoc epuizat
Socec & ...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Meridiane
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Socec & ...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Podul Mogosoaei. Povestea unei strazi
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1943
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1943
Editura la care a aparut: Socec and Co
'Podul Mogosoaei. Povestea unei strazi' este un volum esential pentru iubitorii de istorie cat si pentru cei ai Bucurestiului. Cartea este rezultatul unei vechi preocupari a diplomatului Gheorghe Crutzescu, care a consultat intreaga literatura dedicata Bucurestiului, inclusiv cea de la vremea respectiva, adica anii 1940. Autorul adauga cercetari personale si mici istorioare proprii sau care apartin rudelor ori prietenilor acestuia.

Despre Podul Mogosoaei - Gheorghe Crutzescu

Aparuta pentru prima data in 1943, lucrarea este o scrisoare de apreciere catre Bucurestiul anilor 1940, cu precadere pentru Calea Victoriei de astazi. Iubitorii de istorie, dar si cei ai orasului pot afla detalii interesante din vremea respectiva: cum au aparut primele hoteluri, primii dentisti, perioada de debut a sporturilor de iarna, cum aratau vechile scoli, care erau traseele tramvaielor de atunci sau modul in care se desfasura o licitatie. 
Cu ajutorul unui limbaj arhaic si a unor cuvinte ce nu mai sunt folosite astazi, cele cinci capitole ale cartii descriu cladiri disparute din peisajul urban, obiceiuri sau ritualuri ale oamenilor. Totodata, volumul este si o incursiune in atmosfera vremii din cafenelele, restaurantele sau teatrele din Bucuresti. Cartea incepe cu introducerea in urbea romaneasca din copilarie, se muta apoi de la garla pana la bulevard, continua pana in Piata Teatrului, apoi la Palat si pana in capul Podului.
Gheorghe Crutzescu are menirea de a te introduce intr-o lume de mult apusa din care nu mai vrei sa iesi.