Pielea - Curzio Malaparte

Titlul orginal: La pelle
Limba primei editii: italiana
Anul aparitiei primei editii: 1949
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 2000
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Curzio_Malaparte#Main_writings
In 'Pielea', roman de razboi publicat initial in 1949, Curzio Malaparte continua descrierea Europei pe care o schiteaza in volumul sau 'Kaputt' din 1944. Malaparte contureaza un chip inocent al Americii, in timp ce Europa se afla pe un drum sigur al prabusirii morale si este insetata de razboi. Daca in anteriorul volum actiunea se desfasoara in Europa de Est, de data aceasta este descrisa Italia anilor 1940.

Editii Pielea - Curzio Malaparte

-20%
Univers
Brosata (paperback)
3,99LEI 3,19LEI
Cumpara
Univers
Brosata (paperback)

Despre Pielea - Curzio Malaparte

Insusi Malaparte (pe numele sau real Curt Erich Suckert) lupta in Primul Razboi Mondial, castigand gradul de capitan si il sprijina pe Mussolini in 1924. Autorul, ce este si protagonistul romanului, scrie despre razboi si participa la lupte, alaturi de trupele aliate, pentru eliberarea Italiei sudice.
Volumul se concentreaza pe efectele razboiului asupra umanitatii. Odata cu eliberarea, oamenii nu isi recapata demnitatea si importanta, ci vor doar sa isi salveze pielea. Cei eliberati, invinsii, sunt eroi pe campul de lupta insa dupa eliberare sunt distrusi de foamete, mizerie si saracie.
Acum liberi, de la copii la femei, oamenii sunt nevoiti sa isi vanda trupul pentru o farama de mancare. Italienii din volum sunt napoletanii, Napoli fiind cel mai misterios oras european si singurul din lumea veche ce nu dispare. Razboaiele religioase erau duse pentru mantuire ori alta nazuinta spirituala, in timp ce razboaiele mondiale sunt duse pentru trup si piele. 
Asadar, pielea capata in opera lui Malaparte un rol esential, pana la urma doar pielea conteaza. singura, care poate fi atinsa, ceva care nu poate fi negat doar pielea este; totul este facut din piele omeneasca, pana si bandierele armatelor sunt facute din piele umana.
Este conturat, de asemenea, un chip inocent si nevinovat al americanilor. Elocvent este momentul in care, la o masa festiva, un peste sirena seamana foarte mult cu o fetita, asa incat, in loc sa il manance, americanii il iau si il ingroapa, servitorii ramanand astfel fara mancare.
In final, scriitorul concluzioneaza ca valorile si civilizatia europeana s-au dus odata cu razboiul si este o rusine sa castigi un razboi.