Pictori de geniu -

-38%
Adevarul
Cartonata (hardcover)
31,99LEI 19,99LEI
-27%
Adevarul
Cartonata (hardcover)
21,99LEI 15,99LEI
Titlul orginal: Pictori de geniu
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 2009
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2009
Editura la care a aparut: Adevarul
'Pictori de geniu' este o colectie de albume de arta lansata de Adevarul Holding in colaborare cu Editura Monitorul Oficial ce prezinta opera si viata a paisprezece pictori, printre care Leonardo da Vinci, Rembrandt, Picasso, Monet, Dali, Rafael dar si artistii romani Nicolae Grigorescu si Nicolae Tonitza.

Despre Pictori de geniu -

Viata si opera lui Nicolae Grigorescu (Pictori de Geniu 8)
 
Parintele picturii moderne Nicolae Grigorescu (1838–1907; urmat de Ion Andreescu si Stefan Luchian) a devenit un simbol pentru tinerii artisti care cautau sa revitalizeze valorile spiritualitatii romanesti in debutul secolului XX. 
Sunt trecute in revista diferitele etape ale evolutiei artistice. Asadar, arta lui Grigorescu dobandeste o maturitate si o autoritate indiscutabile dupa ucenicia ca pictor de biserici si perioada Scolii de la Barbizon, influenta covarsitoare pe care a avut-o asupra contemporanilor marcand generatiile urmatoare de pictori. Prezenta editie se opreste asupra studiilor, desenelor si picturilor realizate inclusiv in perioada Razboiului de Independenta, cand artistul insoteste trupele dincolo de Dunare, urmareste luptele cu mapa de desen in mana si schiteaza momentele de ragaz ale soldatilor. 
Ca o recunoastere a valorii operei sale, Nicolae Grigorescu devine membru de onoare al Academiei Romane in anul 1899. Artistul se stinge din viata in 1907, lasand in urma lucrari emblematice ca Paznicul de la Chailly, Maternitate, Spalatorese la rau si O floare intre flori.
 
Viata si opera lui Tonitza (Pictori de Geniu 11)
 
De la portretele copiilor cu ochi uluitori de expresivi la naturi statice si peisaje superbe de la Balcic, Tonitza se remarca in epoca de glorie a impresionismului, postimpresionismului si expresionismului. Cu o existenta zbuciumata si o opera de mare diversitate tematica, pictorul are o evolutie artistica sinuoasa.
Dupa studiile de arta de la Iasi (1908), tanarul pictor porneste catre Munchen (Germania), unde este admis la Academia Regala Bavareza de Arte Frumoase la clasa profesorului Hugo von Habermann. La scurt timp si fara a-si finaliza studiile, Tonitza paraseste Germania si in 1909 se stabileste in Paris, unde ramane vreme de doi ani si frecventeaza atelierul pictorului Pierre Laprade.
 
Se intoarce in tara in 1911 iar dupa terminarea studiilor si obtinerea certificatului de pictor bisericesc, zugraveste mai multe lacase de cult. Dupa razboi se stabileste in Bucuresti si colaboreaza cu diverse publicatii, urmand ca in 1924 sa isi expuna picturile la Bienala de la Venetia. Un an mai tarziu formeaza Grupul celor patru impreuna cu Francisc Sirato, Oscar Han si Stefan Dumitrescu, alaturi de care va expune in tara si in strainatate. Dupa o perioada lunga de cautari si tatonari, tablourile lui Tonitza dobandesc autonomie artistica si se desprind de orice influente, dovedind ca pictorul si-a gasit stilul personal. In cele din urma, este numit cel mai de seama pictor roman in viata. 
Tonitza se stinge din viata in anul 1940, lasand in urma lucrari emblematice ca Fetita padurarului, Portret de copil, Fetita cu fular si Nud vazut din spate