Pe frontul de vest nimic nou - Erich Maria Remarque

Signata
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
10,99LEI
-15%
Polirom
Brosata (paperback)
19,95LEI 16,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Im Westen nichts Neues
Limba primei editii: Germana
Anul aparitiei primei editii: 1929
Pe frontul de vest nimic nou este un roman istoric, care spune povestea unui soldan german din timpul primului razboi mondial. Romanul a beneficiat de adaptari ecranizate atat in anul 1930, cat si in anul 1979, dar a beneficiat si de numeroase critici, fie pozitive, fie negative.

Despre Pe frontul de vest nimic nou - Erich Maria Remarque

Care este actiunea romanului Pe frontul de vest nimic nou?

Autorul infatiseaza razboiul din perspectiva unui simplu soldat, Paul Baumer, in varsta de 19 ani, care a fost trimis de la scoala direct la razboi impreuna cu colegii sai de clasa.

Entuziasmul pe care acestia il simt la inceput se estompeaza cu timpul din cauza agresivitatii din timpul antrenamentelor, tiranilor precum ofiterul Himmelstoss si de exercitiile fara sens care nici macar nu sunt de ajutor in cazul unui pericol real.

Naratorul si prietenii lui se lupta pentru viata lor, soldati fiind in prima linie. Singurul lucru pozitiv din toate acestea il reprezinta camaraderia care s-a format intre soldati, indiferent de rang.

Este descris un peisaj tipic de razboi: atacurile cu gaze, patrule nocturne, sute de morti.

Dupa o misiune de lupta de 14 zile pe frontul de vest, grupul de soldati este eliberat, dar din 150 de soldati care erau inital, au mai ramas 80.  Exercitiile de la cazarma de antrenament il fac pe Paul sa mediteze la viata lui dinainte si sa se mai intrebe daca va mai fi vreodata la fel.

In timpul lucrarilor de fortificatie Paul Baumer si grupul sau sunt impuscati. Incearca sa scape traversand un mic cimitir, dar si acolo are loc un foc de artilerie. Distrugerea peisajului este descrisa prin ochii lui Paul.

Dupa ce ajung inapoi in tabara lor, are loc o noua desfasurare pe front, care provoaca multe victime. Paul si grupul lui stau 3 zile intr-un sant, asteptand ca francezii sa atace. Ratiile de hrana sunt tot mai putine, iar sobolanii tot mai multi. Dupa ce are loc atacul si lupta, mai raman doar 32 de soldati.

Mai tarziu, Paul primeste permisie si pleaca acasa unde isi gaseste mama bolnava. Se simte strain de oras si vrea sa se intoarca inapoi la prietenii lui de pe front.

Paul mediteaza adesea cu privire la razboi, la cei care beneficiaza de pe urma acestuia si la ce se intampla cu soldatii care ajung acasa dupa ce razboiul se termina. Consecintele razboiului si ale luptei soldatilor devin mai dramatice pe masura ce capitolele avanseaza.

Suspansul este realizat din alternanta constanta dintre scene mai relaxate, in care soldatii se lupta cu paduchii, joaca carti in latrine sau se intalnesc cu frantuzoaice, si scenele de lupta, in care soldatii se confrunta cu moartea.