Pamintul deocamdata - Adrian Paunescu

Titlul orginal: Pamintul deocamdata
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1976
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1976
Editura la care a aparut: Eminescu
Volumul de poezii 'Pamintul deocamdata' al cunoscutului poet si critic literar roman Adrian Paunescu apare initial in anul 1976. In esenta o sinteza a tuturor temelor existentiale, 'Pamintul deocamdata' este si o profesie de credinta si una social - filosofica.

Editii Pamintul deocamdata - Adrian Paunescu

Eminescu
Brosata (paperback)
 
27,99LEI
Cumpara
Eminescu
Brosata (paperback)

Despre Pamintul deocamdata - Adrian Paunescu

In lucrarea Pamintul deocamdata, Adrian Paunescu indeamna cititorul la lupta pentru dobandirea integritatii morale Fiindca nasteti copii / ... –i luptand – Intre cei... trag / Si acei ce sunt trasi/ Nu e loc de vreun steag iar universul actual creat sadeste revolta in sufletul poetului, Unii iau,... fac, / Unii dorm,... sunt, / Intre inger si drac.
Pentru autor perioada anilor 1963 si 1968 in care urmeaza cursurile Facultatii de Limba si Literatura Romana in Bucuresti a insemnat si suferinta, asa cum indura si omul din poezia scriitorului, omul inhamat la pamant – Pe pamant avem de toate / Si... bune si... rele iar pentru omul chinuit el simte compasiune, Fii ai muncii... / Nadusala pe piept / Cum sta nurca de pret / Pe-al madamelor piept.
In final, poetul surprinde nedreptatea sociala si neputinta omenirii de a aduce inovatii semnificative in societate, Sunt saraci si bogati / Lovesc lasii pe bravi; / Voi ce-nluna zburati / Pan-la cer va urcati / Pe... de noi sclavi iar Intre... care trag / si acei ce sunt trasi se afla o exploatare cruda. Pasibili si insensibili, acesti oameni sunt similari celor din opera lui Paunescu, carora incearca sa le insufle viata si patetism.