Opere alese - Voltaire

De Stat pent...
Brosata (paperback)
 
22,99LEI
transport gratuit
-9%
De Stat pent...
Brosata (paperback)
56,99LEI 51,99LEI
-33%
De Stat pent...
Brosata (paperback)
11,99LEI 7,99LEI
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
De Stat pent...
Cartonata (hardcover)
Autor: Voltaire
Titlul orginal: Oeuvres complètes
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1720
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1956
Editura la care a aparut: De Stat Pentru Literatura Si Arta
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Voltaire#Writings
Poet, dramaturg, nuvelist, romancier, filosof si istoric, 'Voltaire' (pe numele sau real Francois Marie Arouet) a fost o figura importanta a iluminismului francez. Prezenta editie in trei volume include o serie de opere esentiale ale lui Voltaire, precum 'Henriada' (La Henriade, 1723), 'Istoria Rusiei sub domnia lui Petru cel Mare' (Histoire De L'empire De Russie Sous Pierre Le Grand, 1759) si 'Dictionarul filosofic' (Dictionnaire philosophique, 1764).

Despre Opere alese - Voltaire

Printre titlurile primului volum se numara Henriada (1723) si Brutus (1727). Poemul epic Henriada se refera si a fost scris in cinstea vietii lui Henric al IV-lea al Frantei iar Brutus, o tragedie in cinci acte, porneste de la povestea legendara a primului consul roman Lucius Junius Brutus. Fiul sau Titus se indragosteste de Tullie, fiica ultimului rege etrusc al Romei (Lucius Tarquinius Superbus) iar aceasta relatie il conduce la tradarea Romei. Senatul il da pe mana tatalui sau, care il iarta dar insista asupra executiei sale pentru ca republica sa fie in siguranta. 
 
Piesa de teatru Zaira (1732) si satira Candid sau optimismul (1759) sunt incluse in al doilea volum al colectiei. Zaira este povestea unei copile crestine ce este capturata si transformata in sclava atunci cand orasul israelian Cesarea este atacat de armatele musulmane iar Candid sau optimismul este o satira la adresa lui Leibniz, care afirmase, in incercarea de a explica existenta raului, printr-o serie de presupuneri ca traim in cea mai buna lume posibila. 
 
Dictionarul filosofic (1764) si Istoria Rusiei sub domnia lui Petru cel Mare (1759) sunt titluri cuprinse in ultimul volum al colectiei. In cele peste trei sute de articole dispuse in ordine alfabetica ale Dictionarului filosofic Voltaire critica adesea Biserica Romano-Catolica precum si alte institutii, in vreme ce in Istoria Rusiei sub domnia lui Petru cel Mare descrie luptele duse de Petru cel Mare cu Imperiul Otoman, Suedia si Persia cat si tacticile folosite de tarul rus, demonstrand inca o data geniul politic si militar al acestuia.