Noi, tracii - Iosif Constantin Dragan

Scrisul Roma...
Brosata (paperback)
 
11,99LEI
Stoc epuizat
Scrisul Roma...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Noi, tracii
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1976
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1976
Editura la care a aparut: Scrisul Romanesc
O analiza a istoriei multimilenare a neamului romanesc, pornind pe urmele tracilor de la origini. Asta isi propune regretatul autor de volume pe teme istorice Iosif Constantin Dragan in volumul 'Noi, tracii' (1976).

Despre Noi, tracii - Iosif Constantin Dragan

In calitate de autor al volumului Noi, tracii (1976) cat si de editor al publicatiei cu acelasi titlu (1974), Iosif Constantin Dragan a fost liderul unei intregi miscari menite sa amplifice rolul tracilor in istoria Europei, alaturi de alti profesionisti (de pilda arheologii Dumitru Berciu si Ion Horatiu Crisan). 
Volumul Noi, tracii urmareste firul izvoarelor milenare ale romanilor, ajungand pana in adancurile stravechi tracice. Din dorinta de a cuprinde intreaga mostenire a stramosilor, autorul nu se limiteaza doar la vatra carpato-dunareana si nordul Balcanilor, ci se opreste asupra prezentei tracilor in Troia sau pe malurile Tibrului. 
Prezenta celor circa 160 de cuvinte de origine traco-dacica in vocabularul limbii romane este o dovada a supravietuirii tracilor peste milenii cat si a traco-geto-dacilor, daco-romanilor si mai apoi a romanilor in Carpati, la Dunare si pe tarmul Marii. Una dintre personalitatile istorice evocate este Burebista, cel mai important lider istoric al geto-dacilor, ramura nordica a tracilor. 
Protoistoria tracilor, migratiile tracilor cat si imperiile si regatele formate de stramosii romanilor - Athena, Tracia (sau Regatul Odrisilor), Imperiul Roman (considerat unificatorul tracilor) si epopeea Daciei - sunt cateva dintre subiectele dezvoltate de Dragan in paginile volumului sau din 1976.