Nemesis - Philip Roth

-14%
Polirom
Brosata (paperback)
34,95LEI 23,99LEI
Stoc epuizat
Boston
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Jonathan Cap...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Nemesis
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 2010
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2011
Editura la care a aparut: Polirom
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Nemesis_(Roth_novel)
'Nemesis', roman din anul 2010 al scriitorului american Philip Roth, exploreaza efectele unei epidemii de poliomielita dintr-o comunitate evreiasca a orasului american Newark. Autorul exploreaza in poveste cateva dintre temele centrale ale epidemiei, printre care frica, panica, furia, vinovatia, nedumerirea, suferinta si durerea.

Despre Nemesis - Philip Roth

Nemesis este povestea lui Eugene Bucky Cantor, un tanar evreu din cartierul Weequahic. Actiunea este relatata din perspectiva unui personaj secundar caruia Eugene i-a modelat hotarator copilaria si adolescenta. Prima parte a romanului se desfasoara in vara anului 1944, cand protagonistul, la doar treizeci de ani, devine supraveghetor al terenului de joaca din Weequahic, unde zilnic vin sute de copii evrei sa se joace si sa se bucure de vacanta de vara. 
Desi epidemia de poliomelita din 1944 a facut ravagii in cartierele vecine, aceasta comunitate de evrei a fost crutata iar copiii au putut sa vina aici sa joace softball pana la apus si sa stea in soarele cel mai mare. Pana intr-o zi insa, cand totul incepe sa o ia usor la vale. Apar primele cazuri de poliomielita in randul copiilor de pe terenul de joaca, apar si primele decese si se instaleaza isteria si disperarea printre parinti. 
Bucky, coplesit de amploarea evenimentelor, hotaraste dintr-un impuls de moment sa plece din Weequahic si sa se indrepte catre tabara de vara Indian Hill, unde lucra Marcia (viitoarea lui logodnica). Bucky refuza initial ideea de a-si parasi copiii, mai ales ca acestia il considera eroul lor, insa natura umana castiga si aceasta lupta iar Eugene pleaca in munti, spre copiii sanatosi si veseli, figuri linistite si luminoase. 
Prin intermediul eroului sau, Philip Roth ridica un semn de intrebare asupra rolului pe care il are Dumnezeu in drama personala si colectiva a omenirii (cel de-Al Doilea Razboi Mondial nu se sfarsise iar americanii luptau inca pe front). Finalul romanului surprinde confruntarea spectaculoasa dintre doua mentalitati total opuse: cea a lui Arnie (naratorul povestii) si cea a lui Eugene, eroul sau din copilarie.