Morometii - Marin Preda

"Morometii" de Marin Preda a aparut in doua volume (1955, respectiv 1967) si e opera care l-a consacrat pe autor printre artistii literaturii postbelice. Romanul ilustreaza mediul rural din anii interbelici si postbelici (de-a lungul a doua decenii). Preda descrie dezagregarea nucleului social, familia patriarhala si nimicirea spiritului taranesc.

Editii Morometii - Marin Preda

Marin Preda
Albatros1979
Brosata (paperback)
 
17,99LEI
Cumpara
Morometii, vol. 2
Pentru Liter...1967
Brosata (paperback)
 
34,99LEI
Cumpara
-30%
Morometii
De Stat Pent...1959
Brosata (paperback)
63,99LEI 44,79LEI
Cumpara
Morometii
Marin Preda1995
Brosata (paperback)
 
87,99LEI
Cumpara
Morometii
Jurnalul Nat...2009
Cartonata (hardcover)
 
92,99LEI
Cumpara
Morometii
Pentru Liter...1964
Brosata (paperback)
 
36,99LEI
Cumpara
-30%
Morometii
100+1 Gramar1998
Brosata (paperback)
65,99LEI 46,19LEI
Cumpara
Morometii
Minerva1970
Brosata (paperback)
 
85,99LEI
Cumpara
-30%
Morometii
Pentru Liter...1967
Cartonata (hardcover)
66,99LEI 46,89LEI
Cumpara
-30%
Morometii
Cartea Roman...1981
Brosata (paperback)
63,99LEI 44,79LEI
Cumpara
Morometii
Pentru Liter...1964
Cartonata (hardcover)
 
49,99LEI
Cumpara
Morometii
Cartea Roman...1977
Brosata (paperback)
 
63,99LEI
Cumpara

Despre Morometii - Marin Preda

Actiunea primului volum "Morometii" este structurata pe planuri narative multiple. In plan central se afla "Morometii", familie numeroasa si macinata de neajunsuri si nemultumiri mocnite. Ilie Moromete, taran mijlocas, lupta sa mentina intreg pamantul familiei, cu pretul unei existente modeste. Fiii cei mari ai lui Moromete - Paraschiv, Nila si Achim - doresc independenta si un trai bun la oras. Acestia se simt nedreptatiti deoarece, dupa ce mama lor a murit, Ilie s-a casatorit cu Catrina cu care a mai facut 3 copiii - Tita, Ilinca si Niculae.

Sfatuiti de Guica, sora lui Ilie Moromete, cei trei fii planuiesc distrugerea universului lui Moromete atunci cand realizeaza ca problemele de ordin economic nu pot fi depasite. Fratii cei mari vor sa plece la Bucuresti fara a anunta familia insa pentru a reusi, vor sa ia oile dobandite prin imprumut la banca, oile al caror lapte e hrana de baza a familiei. Fratii vor sa ia si caii, animale indispensabile in munca la camp. Fratii planuiesc ca animalele sa fie vandute pentru a-si asigura capital pentru inceputul vietii la oras. Planul este o lovitura puternica pentru familia Moromete. Achim ii propune tatalui sau sa ii permita sa mearga cu oile la Bucuresti pentru a vinde lapte si branza la pretul bun din capitala. Ilie este convins de fiul sau, amana plata datoriei catre banca si vinde din suprafata de pamant pentru a plati fonciirea. Insa Achim isi tradeaza tatal vanzand oile si isi asteapta fratii la oras. Nila refuza sa plece in preajma secerisului astfel ca cei doi frati fug cu caii. Ilie, capul familiei, este acum nevoit sa vanda o alta parte din pamant pentru a plati impozitul, rata si taxele de scolarizare pentru fiul cel mic, Niculae.

Celelalte planuri pe care se construieste actiunea romanului "Morometii" sunt parte a frescei sociale descrise de Marin Preda. Boala lui Botoghina, familia lui Tudor Balosu, revolta lui Tugurlan, dragostea dintre Birica si Polina, poiana lui Iocan, institutiile si autoritatile prezente in satul interbelic sunt piese esentiale in lumea lui Moromete.

In al doilea volum al romanului "Morometii", imaginea impozanta a lui Moromete este distrusa si inlocuita cu o figura lipsita de glorie, cu autoritatea stirbita, cap al unei familii dezbinate. O istorie tulbure se deruleaza in a doua carte "Morometii".

Vechile dusmanii se disipa iar consatenii isi schimba atitudinea fata de Moromete. Acesta se implica in negot, avand succes si castigand bani frumosi. Il retrage pe Niculae de la scoala iar toate eforturile si atentia lui Ilie se indreapta spre a-i aduce acasa pe fiii fugari. Ilie Moromete reface loturile de pamant ale familiei si pleaca in capitala pentru a-i convinge pe cei trei frati mai mari sa revina acasa. Paraschiv este sudor la tramvaie, Nila este portar intr-un bloc din centrul Bucurestiului iar Achim este proprietarul unui mic magazin la Bucuresti. Fratii prefera capitala traiului la sat si resping propunerea tatalui de a reveni la vatra parinteasca.

Catrina il paraseste pe Ilie cand afla despre gestul acestuia, mergand la Alboaica, fiica sa din prima casatorie. Destramarea familiei Moromete continua prin pierderea lui Nila la razboi. Fetele lui Moromete se marita insa barbatul Titei moare intr-un accident stupid acasa, dupa ce a supravietuit razboiului. Familia Moromete pare atinsa de blestem, satul traditional ce se destrama intr-un ritm alert pare atins de blestem.

Niculae, cel mai tanar din familie, se indeparteaza si el de Ilie si adera la partidul comunist. E trimis la cursuri pentru activisti si se intoarce mai tarziu in sat avand sarcina de a superviza colectarea cotelor si predarea catre stat. Insa Niculae este surprins in conflictul nascut de intrigile oportunistilor si este destituit. Tanarul se retrage pentru studii si devine inginer horticultor. In vara lui 1951, in paralel cu muncile campenesti si cu sedinta organizatiei de partid, e numit presedinte in fruntea Sfatului Popular tanarul Vasile al Moasei, taran sarac din sat.

Prestigiul lui Ilie Moromete si autoritatea se diminueaza, prietenii vechi l-au parasit sau au murit iar noii sai tovarasi sunt mediocri.

Ilie Moromete traieste un amor tarziu cu Fica, sora mai mica a fostei sotii, cea care a fost mereu indragostita de barbat. Este tot mai prezent in scena sociala si politica a satului, sustinand candidatura lui Tugurlan pentru functia de presedinte al Sfatului Popular, astfel incat Tugurlan sa modereze actiunea de colectivizare. Ilie Moromete refuza ideea ca rostul sau in lume a fost unul gresit, refuza ca taranul trebuie "sa dispara".

A doua carte a lucrarii "Morometii" se incheie zece ani mai tarziu, atunci cand inginerul horticol Niculae casatorit cu Marioara, afla de la sora sa Ilinca faptul ca Moromete a murit, s-a stins incet fara a suferi de boala. Inainte de a parasi lumea, cazut la pat, Moromete ii aminti doctorului ca a dus o viata independenta. Iar in finalul cartii, tata si fiu s-au impacat in visul lui Niculae.