Mara - Ioan Slavici

Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1894
Editura la care a aparut: Revista Vatra
"Mara" este romanul semnat de Ioan Slavici si publicat in paginile revistei "Vatra", in 1894. Lucrarea a aparut sub forma de volum in anul 1906. Este un bildungsroman, o carte a formarii, este istoria trecerii celor doi copii ai Marei, Persida si Trica, de la copilarie si lipsa grijilor la maturitate, la initierea in greutatile vietii.

Editii Mara - Ioan Slavici

Mara
Stefan '942002
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Cumpara
Mara
Andreas Prin...2014
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Cumpara
Mara
Prietenii Ca...1995
Cartonata (hardcover)
 
8,99LEI
Cumpara
Mara
CARTEX 2000
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Cumpara
Mara
ART2006
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Cumpara
Mara
Albatros1977
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Cumpara
Mara
Pentru Liter...1961
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Cumpara
Mara
Minerva1983
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Cumpara
-43%
Mara
Curtea Veche...2010
Cartonata (hardcover)
13,90LEI 7,99LEI
Cumpara
Mara
100+1 Gramar2008
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Cumpara
Mara
Herra2010
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Cumpara
Mara
Minerva1985
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Cumpara

Despre Mara - Ioan Slavici

"Mara" reprezinta cea mai valoroasa lucrare semnata de Ioan Slavici si se numara intre cele mai pretuite romane romanesti. "Mara", baza a fundamentarii analizei psihologice, este un deschizator de drumuri prin personajele sale puternic conturate si complexe, asezate in cadrul targului din Transilvania.

Mara, vaduva lui Birzovanu, mama Persidei si a lui Trica, cei doi copii iubiti nespus, strange zi de zi bani pentru fii sai dar si pentru inmormantare. Dorinta Marei este ca Trica si Persida sa fie deosebiti, sa aiba o educatie buna, hotarand ca fata sa ia calea manastirii iar baiatul sa devina ucenic, calfa in casa lui Bocioaca.

Maica Aegidia, figura foarte respectata de Mara, este cea care o primeste in grija pe Persida in manastire. Cu trecerea timpului, fata Marei si maicuta Aegidia se ataseaza una de cealalta iar Persida devine preferata maicii. La scoala, Trica tine piept celor cu care nu simpatizeaza ajungand sa fie batut de un coleg mai mare. Afland despre acest eveniment, Persida paraseste manastirea fara permisiune si pleaca cu fratele sau pe Muresul involburat, fiind insa salvati de Mara si de maica Aegidia. In primavara urmatoare, soarta ii aduce laolalta pe Persida si pe Natl, amandoi simtind ca in sufletele lor se petrece o schimare, neputand sa isi scoata din minte chipul celuilalt. Trica este trimis ca ucenic in casa lui Claici iar in preajma casatoriei Milenei, Mara si Persida il viziteaza pe fecior. La nunta lui Munteanu cu Milena, Natl o regaseste intamplator pe frumoasa Persida la bratul lui Pavel Codreanu. Vreme indelungata Natl se afla la distanta de Persida, plecand in calatorie pentru doi ani. Hubar, tatal lui Natl si macelar cu avere, este rusinat de timpul petrecut hai-hui de tanar prin lume in loc sa lucreze pentru macelari. Intr-o zi decide sa il mustre si il gaseste la lucru in macelarie, cu un cutit in mana. In clipa in care se napusteste asupra lui, Natl arunca cutitul si il impinge pe Hubar, aparandu-se. Insa Hubar se loveste in cadere iar calfa prezenta interpreteaza gresit ca Natl a vrut sa il ucida pe Hubar. Persida este singura care nu crede grozavia, este singura care are incredere in omul iubit. Persida si Natl se vad deseori in secret, doar in prezenta lui Bandi, om de incredere al tinerei. Se cununa pe ascuns ajutati de Trica si Codreanu si pleaca la Viena pentru cateva luni. Aflata in voiaj, Persida primeste o scrisoare de la Mara care o iarta si o cheama acasa, indirect. Cei doi se intorc in locurile natale si preiau carciuma din spatele Sarariei dar, in ciuda unui start greu, femeia isi da silinta pentru ca lucrurile sa mearga bine. Influentat de mama sa, Natl pare un oaspete in carciuma familiei, lasand greul pe umerii sotiei sale. Trica este acum angajat in casa lui Bocioaca, tradandu-si stapanul si iubindu-se cu Marta, sotia acestuia. Trica este pretuit in casa in care munceste, stapanul rascumparandu-l pentru a nu pleca la razboi. Casnicia lui Natl si a Persidei se degradeaza de la zi la zi, femeia candva adorata fiind acum batuta si umilita de barbatul cazut in patima betiei si a jocului de noroc. Persida il paraseste pe Natl, intorcandu-se la Mara iar Trica se inroleaza in armata pentru a plati rascumparerea catre Bocioaca. In curand, Persida se intoarce in casa ei si a lui Natl, asteptand sa soseasca pe lume fiul lor.

Reuniunea celor doi aduce cu sine si o discutie la care ia parte si Mara, discutie in care se cauta solutii pentru ca Natl sa se impace cu parintii. Maica Aegidia este aleasa ca nasa a copilului Persidei si a lui Natl iar familiile comunica si reiau relatiile bune. Conflictele se aplaneaza iar viata urmeaza un curs firesc pentru toti protagonistii. Urmatoarea imagine marcanta este cea a discutiei intre Hubar si Bandi. Aflati singuri in carciuma din Sararie, Bandi si tatal sau, Hubar vorbesc despre calatoria in afara tarii in care vor pleca. Discutia degenereaza pana cand Bandi, fiul nelegitim al lui Hubar, il obliga pe acesta sa recunoasca faptul ca ii e tata. Hubar recunoaste franc iar in acel moment Bandi, parca innebunit, il ataca pe batran lovindu-l pana acesta isi da duhul. Finalul cartii o surprinde pe tanara Persida intrand in carciuma, gasindu-l pe socrul ei intins fara suflare si pe Bandi razand in linistea ce ii invaluie.

"Mara", roman psihologic si descriptiv, justitiar si moralist si abordarea etico-sociala prezenta in paginile sale marcheaza o noua era a prozei romanesti, aliniata astfel la literatura europeana.