Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Titlul orginal: Benim Adım Kırmızı
Limba primei editii: turca
Anul aparitiei primei editii: 1998
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 2006
Editura la care a aparut: Curtea Veche
Cu un laureat al Premiului Nobel pentru Literatura drept autor, `Ma numesc rosu` este un roman complex, iubit de generatii. Plasat in Instanbulul anului 1591, volumul ii are protagonisti pe miniaturistii Imperiului Otoman, iar o crima suspecta ce tocmai in final isi gaseste faptasul, precum si o poveste de dragoste dintre Şeküre si Negru completeaza tabloul de la marginea Bosforului.

Editii Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

-44%
Curtea Veche
Brosata (paperback)
44,95LEI 24,99LEI
Cumpara
-15%
Polirom
Brosata (paperback)
26,95LEI 22,99LEI
Cumpara
-40%
Curtea Veche
Brosata (paperback)
19,99LEI 11,99LEI
Cumpara
-20%
Polirom
Brosata (paperback)
49,95LEI 39,99LEI
Cumpara
Curtea Veche
Brosata (paperback)

Despre Ma numesc Rosu - Orhan Pamuk

Documentat din date veridice, cel mai plin de culoare roman al autorului Orhan Pamuk, castigator al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 2006, `Ma numesc rosu`, surprinde in detalii generoase Instanbulul anului 1591 si ii are protagonisti pe miniaturistii Imperiului Otoman. Cei din urma erau oameni ai artei lipsiti de metoda perspectivei, care pictau cu sabloane, conform invatamintelor dobandite in ucenicie si fara a-si semna lucrarile. 
Actiunea romanului se petrece pe parcursul a noua zile friguroase, in vremea sultanului Murad al III-lea, si ii are naratori chiar pe miniaturisti. Mai mult decat atat, unul dintre ei va fi victima unei crime.
 
Volumul surprinde si o poveste de dragoste, cea dintre Şeküre si Negru, care dezvaluie detalii legate de obiceiurile si traditiile musulmanilor. Romanul puncteaza si aspecte din viata personajelor intr-o lume a patriarhatului, in care dominatia barbatilor isi spune cuvantul. 
 
Romanul este considerat si o poveste politista. Miniaturistul Delicat Efendi este tocmit sa realizeze o carte despre marele sultan, insa in cateva zile si in imprejurari suspecte sfarseste pe fundul unui put, fapt ce suscita interesul si incercarea gasirii faptasului. Cine este autorul crimei?