Luna si doi bani jumate - W. Somerset Maugham

Titlul orginal: The Moon and Sixpence
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1919
Editura la care a aparut: Cultura Romaneasca
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Moon_and_Sixpence
Inspirat din viata celebrului pictor Paul Gauguin, 'Luna si doi bani jumate' semnat de W. Somerset Maugham, este un roman biografic ce il surprinde pe Charles Strickland, un agent de bursa britanic. El se hotaraste sa isi urmeze visul de a deveni artist. Asemenea lui Gauguin, raspunde chemarii, lasand totul in urma.

Editii Luna si doi bani jumate - W. Somerset Maugham

-20%
Meridiane
Brosata (paperback)
3,99LEI 3,19LEI
Cumpara
-60%
Universul / ...
Brosata (paperback)
4,99LEI 2,00LEI
Cumpara
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Cumpara
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Polirom
Brosata (paperback)
Polirom
Brosata (paperback)
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)

Despre Luna si doi bani jumate - W. Somerset Maugham

Structurat in episoade si relatat la persoana intai de diversi naratori, romanul infatiseaza parcursul protagonistului Charles Strickland, identitate inspirata de cea a celebrului pictor francez Paul Gauguin, care hotaraste sa isi asculte menirea: sa devina artist. Astfel, agentul de bursa londonez decide brusc sa isi paraseasca sotia si copiii dupa saptesprezece ani de casnicie. W. Somerset Maugham creeaza astfel portretul egoistului perfect care isi abandoneaza linistita viata londoneza, dar si familia, pentru a urmari un vis.
Paraseste Londra, ajunge in Paris si de aici in Tahiti. Este surprins si zbuciumul sufletesc prin care trece Charles, adesea fiind chinuit de remuscari, de lipsa de intelegere a celor din jur si de neputinta.
Finalul romanului il gaseste pe artist orb, lepros, nicicand parasind Tahiti de la sosirea sa aici. Moare in final. Sa fie Charles Strickland imaginea artistului de geniu, care pentru a-si indeplini chemarea, trebuie sa faca sacrificii capitale?