Japonia in economia mondiala - Costin Murgescu

-20%
Stiintifica ...
Cartonata (hardcover)
4,99LEI 3,99LEI
Stiintifica ...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Stiintifica ...
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Titlul orginal: Japonia in economia mondiala
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1982
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1982
Editura la care a aparut: Stiintifica si Enciclopedica
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Costin_Murgescu
'Japonia in economia mondiala' apare in 1982 si apartine economistului, juristului si diplomatului roman Costin Murgescu. Intocmit in urma calatoriei de studiu realizate de autor, volumul incearca sa gaseasca raspuns la intrebarea: Ce impulsioneaza competitivitatea Japoniei pe pietele internationale in raport cu celelalte tari capitaliste dezvoltate?

Despre Japonia in economia mondiala - Costin Murgescu

Japonia in economia mondiala pastreaza caracterul unui carnet de calatorie al autorului in care opiniile colegilor niponi se confrunta cu parerile economistilor din alte tari dar si cu propriile constatari de la fata locului. 
Economistul roman porneste de la o intrebare pertinenta in intocmirea volumului, si anume ce determina competitivitatea economica a Japoniei?, in conditiile in care Tara Soarelui Rasare nu are resurse energetice si este dependenta in totalitate de importul de materii prime. Mai mult, in plina epoca a crizei mondiale reuseste nu numai sa isi pastreze pozitiile, ci le consolideaza, castigand sistematic noi si importante segmente ale pietelor internationale in dauna celorlalte mari puteri industriale, dotate superior cu factori naturali si avand avantajul unei pozitii privilegiate in desfasurarea fluxurilor comerciale.
Premisa metodologica si concluzia principala a volumului se regasesc intr-o fraza cheie, nivelul productivitatii sociale a muncii este expresia cea mai sintetica a stadiului de dezvoltare tehnica, economica, sociala, culturala si politica a unei societati.
Volumul analizeaza vulnerabilitatile si performantele tarii (problema materiilor prime, robotii industriali si razboiul automobilelor), productivitatea si societatea nipona (orientarile in politica de progres stiintifico-tehnic, paternalismul japonez, cultura de masa ca parghie pentru cresterea economica si limitele progresului) si in final, relatiile economice internationale si impactul lor asupra Japoniei. 
In esenta, Costin Murgescu nu indeamna Romania la copierea modelului japonez (dimpotriva, dovedeste ca este irepetabil), ci la o judecata profunda asupra propriilor probleme, invatand permanent din experienta nationala si mondiala.