Invitatia la vals - Mihail Drumes

Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1937
Editura la care a aparut: Vremea
"Invitatia la vals" de Mihail Drumes, publicat in 1937, s-a numarat printre romanele favorite ale publicului tanar, in perioada interbelica. Unul dintre cele mai apreciate romane ale marilor pasiuni si povestea dintre Tudor si Micaela se desfasoara sub auspiciile iubirii tulburatoare, macinate de gelozie, excese emotionale si jocuri ale seductiei.

Editii Invitatia la vals - Mihail Drumes

ART
Cartonata (hardcover)
 
23,99LEI
Cumpara
-30%
Art / Jurnal...
Cartonata (hardcover)
53,99LEI 37,79LEI
Cumpara
-35%
Scrisul Roma...
Brosata (paperback)
24,99LEI 16,24LEI
Cumpara
-15%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
37,99LEI 32,29LEI
Cumpara
Moderna
Brosata (paperback)
 
19,99LEI
Cumpara
Bucur Cioban...
Brosata (paperback)
ART
Cartonata (hardcover)
Bucur Cioban...
Brosata (paperback)
Art / Jurnal...
Cartonata (hardcover)
ART
Cartonata (hardcover)
Scrisul Roma...
Brosata (paperback)
Bucur Cioban...
Brosata (paperback)
Bucur Cioban...
Brosata (paperback)
Ulpia Traian...
Brosata (paperback)
Moderna
Brosata (paperback)

Despre Invitatia la vals - Mihail Drumes

Romanul "Invitatia la vals" de Mihail Drumes este povestea de dragoste dintre doi studenti, Micaela si Tudor. Candoarea emotiilor, framantarile sfasietoare descrise cu sensibilitate si sinceritate, acordurile fine, muzicalitatea interioara, atingerea delicata a laturii emotionale sunt elemente ce au adus succes acestei povesti de dragoste.

Personajele ard intens, consumandu-se si traiesc voluptatea de a fi invinsi sau invingatori, asumandu-si consecinte tragice. Iubirea este acuta, spectaculoasa si disperata iar autorul comunica, iubeste si pierde odata cu eroii sai cu care uneori se identifica, imprimand autenticitate scriiturii sale.

Tudor, student la Drept in Bucuresti, este un tanar ce priveste relatiile amoroase ca pe o joaca, refuzand iubirea si fiind dominat de orgoliul greu de disecat, orgoliu ce ii ofera putere. Nu este dornic sa aiba o relatie serioasa dar isi propune sa o cucereasca pe Micaela, o tanara placuta si vecina sa de mansarda.

Povestea dintre cei doi debuteaza cu scrisorile de dragoste trimise de Tudor, respinse initial de fata insa acceptate, pe parcurs. Scrisorile sunt jocul tacut prin care Tudor o abordeaza pe reticenta Micaela, o fata inaccesibila pentru tanarul cuceritor. Tudor o convinge pe Micaela sa ii acorde o sansa iar fata se indragosteste de el, in ciuda atitudinii lui reci.

Tinerii au o escapada pe litoralul Marii Negre, unde se simt foarte bine si se apropie foarte mult. In timpul sejurului, Tudor o surprinde pe Micaela cu o excursie la Constantinopol.

La intoarcere, Tudor realizeaza apropierea si afectiunea pentru Micaela insa decide sa puna capat relatiei printr-o scrisoare de adio. Desi el isi doreste ca Micaela sa reactioneze, sa auda rugamintile fierbinti ale tinerei de a ramane impreuna, fata este pasiva. Contrariat, Tudor ii scrie o noua epistola prin care o anunta ca prima scrisoare a fost un test pe care Micaela nu l-a trecut si o invinovateste de esecul relatiei lor. Nici a doua scrisoare nu provoaca vreo reactie din partea Micaelei.

Tudor pleaca la tara, in vacanta, dar realizeaza in curand importanta Micaelei in viata sa si se intoarce in Bucuresti, dorind sa se casatoreasca cu ea. O regaseste intamplator, afla ca a ramas insarcinata si ca este foarte dezamagita de jocurile lui Tudor. Micaela accepta cererea in casatorie, convinsa de Tudor si de sora ei insa isi pregateste un plan de razbunare impotriva lui Tudor.

La scurt timp dupa casatorie, Micaela pierde sarcina si pare a fi rece, indiferenta fata de sotul ei. Pentru a se razbuna pe Tudor pentru jocurile lui, pentru umilinta despartirii anterioare, Micaela intentioneaza sa il insele cu tanarul Nenisor si sa il paraseasca pe sotul ei. Planul ii este dejucat de accidentul de masina suferit la momentul intalnirii cu potentialul amant. Tudor crede ca relatia dintre Micaela si Nenisor s-a consumat, o paraseste si o determina sa se casatoreasca cu presupusul amantul. Tudor se casatoreste, la randul sau, cu Cecilia, o prietena veche a Micaelei cu care tanara nu este in relatii cordiale acum.

Casatoria Micaelei cu Nenisor o distruge lent pe tanara deoarece ea inca il iubeste pe Tudor, devenit acum pazitor si ocrotitor al noii familii cu scopul ascuns de a provoca suferinta fetei.

Aflata in imposibilitatea de a trai o viata linistita, Micaela isi pune capat zilelolor, lasand in urma un bilet de adio lui Tudor, marturisindu-i adevarul si trairile ei, fericirea alaturi de el si chinul de dupa despartirea lor. In aceasta clipa, Tudor intelege cat de mult a iubit-o si cat rau i-a facut Micaelei, in mod intentionat, aducand-o in situatia tragica. El realizeaza ca fara marea sa dragoste, nu mai are niciun rost pe pamant si, ca Micaela, renunta la viata.

Linkuri utile: