Intoarcerea huliganului - Norman Manea

Polirom
Cartonata (hardcover)
 
49,99LEI
Polirom
Cartonata (hardcover)
 
50,99LEI
Polirom
Cartonata (hardcover)
 
52,99LEI
-40%
Polirom
Brosata (paperback)
62,99LEI 37,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: The Hooligan's Return: A Memoir
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 2003
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2003
Editura la care a aparut: Polirom
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Norman_Manea
'Intoarcerea huliganului' apare in anul 2003 in limbile romana si engleza, bucurandu-se de o primire calduroasa atat in Romania cat si in Statele Unite ale Americii. Revenirea in Romania dupa mai bine de un deceniu de exil este prilej pentru scriitorul roman Norman Manea de a scrie un roman autobiografic, respectiv o marturie cutremuratoare despre totalitarism si ororile istoriei.

Despre Intoarcerea huliganului - Norman Manea

O carte grea, tensionata si impresionanta ce rememoreaza destinul impovarat de suferinte al Europei de Est din secolul trecut...
In 1986 si cu trei ani inainte de caderea regimului comunist in Romania, Norman Manea decide sa emigreze la varsta de 50 de ani. Intai ajunge in Germania si apoi la destinatia finala, America. Sau cum i se mai spune, Paradisul ori Lumea de dincolo…
In Romania va reveni un deceniu mai tarziu, in 1997. Calatoria, asteptata cu neliniste si indoieli, ii trezeste scriitorului amintiri legate de copilaria in Bucovina, lagarul din Transnistria, vremurile in care era angajat la Bucuresti, ghetoul evreiesc si lumea scriitorilor romani sub stapanirea comunismului. 
Utilizand o naratiune complicata, o abundenta de detalii istorice si literare cat si o cronologie non - lineara, Norman Manea reconstruieste fragment cu fragment experientele care i-au marcat viata, respectiv Holocaustul, exilul, comunismul si cel mai important, etnia de evreu. Insiruirea de evenimente se dovedeste in cele din urma un pretext pentru a reflecta la o serie de subiecte dintre cele mai diverse precum identitatea, limbajul, ambiguitatea, istoria, apartenenta, formarea sau adaptarea.
Eruditia lui Norman Manea se reflecta in fiecare pagina a Intoarcerii huliganului. Dintotdeauna autorul a fost inconjurat de carti iar memoriile sale nu ar fi fost complete fara citate si referinte din multi scriitori care l-au format, printre care Proust si Kafka, Primo Levi si Freud, Celan si Mihail Sebastian. 
Intoarcerea huliganului a fost tradus in cincisprezece limbi si a primit numeroase distinctii, printre care Premiul Napoli in 2004, Premiul Medicis Etranger in 2006 si Premiul Nelly Sachs Preis in 2011.