Intelepciunea nebunului - Lion Feuchtwanger

Titlul orginal: Narrenweisheit oder Tod und Verklärung des Jean-Jacques Rousseau
Limba primei editii: germana
Anul aparitiei primei editii: 1952
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1961
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Lion_Feuchtwanger#Works
'Intelepciunea nebunului sau moartea si transfigurarea lui Jean Jacques Rousseau' de Lion Feuchtwanger este un roman istoric ce apare pentru prima data in anul 1952. Volumul detaliaza ultimele luni din viata lui Jean Jacques Rousseau din 1778 si continua pana la ceremonia de transferare a trupului sau neinsufletit la Panteonul din Paris in 1794.

Editii Intelepciunea nebunului - Lion Feuchtwanger

Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
 
5,99LEI
Cumpara
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
2,99LEI
Cumpara
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Lider / Siri...
Brosata (paperback)
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)

Despre Intelepciunea nebunului - Lion Feuchtwanger

Filosoful si scriitorul Jean Jacques Rousseau accepta invitatia marchizului Rene Louis de Girardin de a-si petrece pensionarea in mosia sa Ermenonville, unde Jean Jacques este gasit intr-o zi fara suflare, cauza oficiala a mortii sale fiind un accident vascular cerebral.
Ulterior este inmormantat in parcul mosiei, ce devine loc de pelerinaj pentru nume mari din aristocratie si literatura. Volumul porneste de la descrierea unui batran bolnav si slabit ce se degradeaza lent si continua cu detalierea mortii suspecte a filosofului. De ce suspecta? Pentru ca o serie de imprejurari dubioase in contextul unei lupte familiale josnice graviteaza in jurul decesului lui Jean Jacques Rousseau.
Filosoful devine o figura legendara, respectiv parintele literaturii moderne dar si al ideologiei iacobine prin conceptele sale filosofice ce au stat la baza Revolutiei Franceze din 1789. In esenta, volumul vorbeste despre transformarea omului Rousseau in simbolul Rousseau. 
Romanul se incheie cu transferul solemn al trupului lui Rousseau la Panteonul din Paris in 1794.