In curte la Dionis - Mircea Eliade

Cartea Roman...
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Stoc epuizat
Caietele ino...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartex 2000
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartex 2000
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Tana
Brosata (paperback)
Titlul orginal: In curte la Dionis
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1968
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1968
Editura la care a aparut: Revista Scriitorilor Romani Nr. VII
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Mircea_Eliade_bibliography
Nuvela lui Mircea Eliade sta sub semnul inversiunii mitului lui Orfeu, tema ce a reprezentat o adevarata obsesie pentru scriitorul roman. Inaintea oricarei interpretari, textul nuvelei ar trebui plasat in intimitatea altor catorva proze care alcatuiesc o colectie de texte ce se comporta autonom in opera lui Eliade. Printre aceste proze se numara 'Pe strada Mantuleasa', 'Uniforme de general' si 'Incognito la Buchenwald'.

Despre In curte la Dionis - Mircea Eliade

In curte la Dionis se concentreaza pe o versiune rasturnata a mitului orfic. Asadar, nu Orfeu coboara in Infern pentru a o readuce la viata pe Euridice, ci femeia, Leana, este cea care il cauta, il gaseste si il scoate din Infern, reprezentat de pierderea de sine. 
In nuvela are loc o inversare a ierarhiei. Orfeu se adresa oamenilor de rand si nu elitelor, voia sa ii transforme pe acestia, obtinand aceasta mutatie a omului fara de care lumea ar fi destinata autodistrugerii. 
Adrian isi compara destinul cu cel al lui Orfeu, ce a fost ucis si sfasiat de bacchante, adeptele lui Bacchus. 
Similar multor dintre lucrarile lui Mircea Eliade, nuvela este intocmita in mai multe straturi. Prima parte este una realista si surprinde un Bucuresti cu parfum de lamaie si mititei, de narcise, salcam, regina noptii, busuioc si chiar de tuica de prune de Pitesti si vin din Valea Calugareasca.
Orasul devine pentru Eliade un axis mundi si un centru al labirintului sau. Prin intermediul scriitorului fantasticul devine firesc si normal incat poate fi confundat cu usurinta cu realul. Da, se poate confunda dar nu il poate inlocui.