Idiotul - Feodor Mihailovici Dostoievski

Titlul orginal: Идио́т, Idiot
Limba primei editii: Rusa
Anul aparitiei primei editii: 1869
Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Idiot
"Idiotul" de Dostoievski a fost publicat in anul 1868; este o lucrare de renume mondial si una dintre cele mai importante carti ale scriitorului rus. Romanul ilustreaza evolutia in societate a printului Miskin, considerat idiot. De fapt, el este un personaj complex, fin observator al naturii umane, capabil de empatie mai presus de nevoile sale.

Editii Idiotul - Feodor Mihailovici Dostoievski

Idiotul
Pentru Liter...1962
Cartonata (hardcover)
 
43,99LEI
Cumpara
Idiotul
Adevarul Hol...2009
Cartonata (hardcover)
 
36,99LEI
Cumpara
Idiotul
Pentru Liter...1965
Brosata (paperback)
 
33,99LEI
Cumpara
-30%
Idiotul
Pentru Liter...1962
Brosata (paperback)
66,99LEI 46,89LEI
Cumpara
Idiotul
Pentru Liter...1962
Cartonata (hardcover)
Idiotul
De Stat Pent...1959
Brosata (paperback)
Idiotul
Cultura Roma...
Brosata (paperback)
Idiotul
Adevarul2011
Cartonata (hardcover)
Idiotul
Polirom2000
Brosata (paperback)
Idiotul
Polirom2007
Cartonata (hardcover)
Idiotul
Rao1996
Brosata (paperback)
Idiotul
Rao2001
Cartonata (hardcover)

Despre Idiotul - Feodor Mihailovici Dostoievski

Printul Lev Nicolaevici Miskin, descendent al uneia dintre cele mai vechi linii nobiliare ruse, soseste in Sankt Petersburg intr-o dimineata de noiembrie. In ultimii patru ani a stat intr-o clinica elvetiana pentru a se trata de epilepsie si de presupuse deficiente intelectuale. Calatorind cu trenul spre Rusia, Miskin il cunoaste pe Parfion Semionovici Rogojin si este impresionat de intensitatea pasiunii sale, indeosebi in relatie cu o frumoasa femeie de care e obsedat.

Singura cunostinta a lui Miskin in Sankt Petersburg este Lizaveta Procofievna Epancin, sotia generalului Epancin si mama Alexandrei, Adelaidei si Aglaiei, cea din urma fiind cea mai tanara si mai frumoasa dintre cele trei fiice.

Miskin il cunoaste si pe Gavril Ardalionovici Ivolgin (Ganea), asistentul ambitios al generalului. Acesta, desi indragostit de Aglaia, intentioneaza sa se casatoreasca cu Nastasia Filipovna Baraskov, o femme fatale candva amanta aristocratului Totsky (cel ce i-a promis lui Ganea 75000 de ruble pentru a se casatori cu ’decazuta’ Nastasia). E dezvaluit ca Nastasia este femeia urmarita obsesiv de Rogojin.

Printul ocupa o camera in apartamentul Ivolgin unde locuiesc Ganea, sora sa Varvara Ardalionovna (Varia), mama lor Nina Alexandrovna, fratele Nikolai (Kolia), tatal (generalul Ivolgin) si un alt chirias pe nume Ferdischenko.

Nastasia soseste si ii insulta pe cei din familia Ivolgin insa Miskin o impiedica sa continue. Insulta este combinata cu sosirea lui Rogojin acompaniat de un grup de betivi si derbedei. Rogojin promite sa aduca 100000 de ruble la petrecerea Nastasiei din acea seara iar ea va anunta cu cine se va casatori.

Printre oaspetii de la petrecerea Nastasiei se numara Totsky, generalul Epancin, Ganea, chiriasul Ferdischenko, Ptitsyn (petitor al Variei) si altii. Cu consimtirea lui Kolia participa si printul Miskin, neinvitat. Urmand sfatul printului, Nastasia refuza cererea in casatoriei a lui Ganea. Rogojin aduce rublele promise dar Miskin se ofera sa se casatoreasca cu Nastasia, anuntand ca a primit o mostenire importanta. Desi surprinsa si impresionata de gestul lui Miskin, Nastasia arunca rublele in foc si alege sa plece cu Rogojin. Miskin ii urmeaza.

In urmatoarele sase luni Nastasia Filipovna este sfasiata intre dragostea profunda ce i-o poarta Miskin si dorinta autodistructiva de a ceda pasiunii lui Rogojin. Miskin e chinuit de suferinta ei iar Rogojin e chinuit de dragostea ei pentru Miskin. Mostenirea lui Miskin se dovedeste a fi mai mica decat se credea si se micsoreaza pe masura ce printul satisface solicitarile frauduloase ale creditorilor si presupuselor rude. In final Miskin se intoarce la Sankt Petersburg si il viziteaza pe Rogojin. Cei doi discuta discuta pe marginea religiei si fac schimb de cruci insa subiectul principal ramane Nastasia. Miskin e ingrozit de atitudinea lui Rogojin fata de ea atunci cand acesta marturiseste ca a batut-o din gelozie si aduce in discutie posibilitatea de a-i taia grumazul.

Mai tarziu in aceeasi, din gelozie, Rogojin incearca sa il injunghie pe print insa o criza de epilepsie il salveaza. Miskin pleaca la Pavlovsk, un oras vecin si resedinta pe timp de vara a nobilimii ruse. Printul inchiriaza cateva camere de la Lebedev. Multe dintre cunostintele lui Miskin isi petrec vara in Pavlovsk.

Burdovsky, un tanar ce pretinde a fi baiatul lui Pavlishchev (binefacatorul lui Miskin), cere bani printului ca o rambursare justa a sprijinului parintelui sau. Acesta e sustinut de un grup de tineri insolenti printre care si un prieten al lui Kolia Ivolgin. Desi este vizibil ca aceste pretentii sunt nefondate, printul e dispus sa il ajute pe Burdovsky.

Acum printul isi petrece timpul alaturi de familia Epancin. Se indragosteste de Aglaia si se pare ca tanara ii raspunde sentimentelor. Insa incapatanata si capricioasa, Aglaia refuza sa recunoasca public faptul ca il iubeste pe print, alegand sa il ridiculizeze. Insa familia il accepta ca logodnic al tinerei si organizeaza o petrecere in onoarea cuplului la care participa nobilii rusi.

In timpul unui discurs infocat despre religie si viitorul aristocratiei, Miskin sparge accidental o vaza chinezeasca. Mai tarziu sufera o criza de epilepsie iar oaspetii si familia sunt de acord ca printul nu este cel mai bun partener pentru Aglaia. Insa fata nu renunta la el si aranjeaza o intrevedere cu Nastasia, punandu-l pe Miskin sa aleaga intre cele doua femei. Printul ezita iar Aglaia pleaca, punand capat oricarei sperante de logodna intre ei. Nastasia promite ca se va casatori cu printul insa pleaca la Rogojin. Printul ii urmeaza pe Nastasia si pe Rogojin la Sankt Petersburg insa afla ca Rogojin a ucis-o pe femeie. Rogojin e condamnat la cincisprezece ani de munca silnica in Siberia, Miskin innebuneste si se intoarce la sanatoriu iar Aglaia se casatoreste cu un conte polonez bogat, in exil. Se dovedeste ca barbatul Aglaiei nu este nici conte, nici bogat, nici in exil politic insa acesta impreuna cu un preot catolic, au intors-o pe tanara impotriva familiei sale.

Link-uri utile: