Fratii Karamazov - Fiodor Mihailovici Dostoievski

Titlul orginal: Братья Карамазовы
Limba primei editii: Rusa
Anul aparitiei primei editii: 1880
"Fratii Karamazov" este ultimul roman semnat de Dostoievski si reprezinta ultimul sau cuvant, sinteza finala si incoronarea intregii sale opere. Lucrarea e povestea magistral ilustrata a unui paricid si o meditatie filosofica asupra existentei lui Dumnezeu, liberului-arbitru, naturii colective a vinei, asupra intrebarilor esentiale ale umanitatii.

Editii Fratii Karamazov - Fiodor Mihailovici Dostoievski

-50%
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
139,99LEI 70,00LEI
Cumpara
-40%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
39,99LEI 23,99LEI
Cumpara
-30%
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
155,99LEI 109,19LEI
Cumpara
-10%
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
124,99LEI 112,49LEI
Cumpara
-10%
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
26,99LEI 24,29LEI
Cumpara
-40%
Univers
Brosata (paperback)
33,99LEI 20,39LEI
Cumpara
Univers
Cartonata (hardcover)
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
LEDA
Cartonata (hardcover)
Corint books
Cartonata (hardcover)
LEDA
Cartonata (hardcover)
Rao
Brosata (paperback)
ART
Cartonata (hardcover)

Despre Fratii Karamazov - Fiodor Mihailovici Dostoievski

Romanul "Fratii Karamazov" semnat de Dostoievski ii are in prim-plan pe Dmitri, Aleosa si Ivan, personaje cu vadite predispozitii patologice catre patima. Cei trei frati sunt considerati trei ipostaze esentiale ale omului. Cel mai in varsta dintre frati, Dmitri reprezinta exponentul senzualismului, al trupului. Ivan este ratiunea, intelectul iar acest personaj se remarca printr-o aparenta revolta atee, prin care el nu contesta existenta divinitatii ci nu poate accepta universul astfel creat de Dumnezeu. Aleosa, protagonistul romanului, este simbolul apropierii de Dumnezeu, al trairilor spirituale.

Cei trei frati se afla in conflict cu Feodor Pavlovici Karamazov, tatal lor si reprezentat al tipului omului depravat care traieste amoral si desfranat.

Presupus cel de-al patrulea frate, fiul nelegitim Smerdeakov este alaturi de Feodor Pavlovici iar parcursul acestuia de-a lungul cartii este foarte interesant. Smerdeakov are ca principiu existential conceptul sofismului caruia i se dedica. Insa sofismul il duce in final la suicid pe Smerdeakov.

Dmitri se confrunta cu tatal sau din pricina unei datorii. El are nevoie de bani pentru a o lua de sotie pe Grusenka. Tanara pare la inceputul romanului o simpla "vampa" insa pe parcurs se dovedeste a fi un personaj complex. Trairile si sentimentele Grusenkai sunt tema analizelor psihologice abisale propuse de autor, nu doar in cazul acestei eroine ci pentru toate personajele sale.

Feodor Pavlovici il refuza pe Dmitri iar tanarul jura ca il va ucide dupa un atac fizic. Tatal fratilor este omorat iar fiul cel mare este banuit deoarece, imediat dupa decesul batranului, barbatul procura cele 3000 de ruble necesare. Dmitri e condamnat la munca silnica in Siberia. Barbatul accepta sentinta vazand-o ca oportunitate de cainta pentru ura purtata tatalui sau. Dar Dmitri va fi convins de planul de evadare gandit de Ivan.

Aleosa si Ivan reusesc sa-l dezvaluie pe adevaratul ucigas al tatalui lor, pe Smerdeakov. Fiul nelegitim al lui Feodor, adevaratul asasin al batranului Karamazov, crezand ca Ivan ii va dovedi vinovatia, se spanzura in ziua procesului.

"Fratii Karamazov" este un roman ce cuprinde numeroase conflicte ivite intre ateism si constiinta religioasa, alaturi de intrebari cu un caracter filosofic precum: "a murit Dumnezeu?".

Iubirea si ura, blandetea, tradarea si iertarea se impletesc in acest roman al sufletului iar toate sentimentele sunt atent analizate de Dostoievski. Aceasta epopee a lumii moderne, a viitorului nu poate fi comparata cu vreo alta opera semnata de Dostoievski. "Fratii Karamazov" e o capodopera a psihologiei abisale in care "sufletul omului este campul de batalie dintre diavol si Dumnezeu", dupa cum spune Feodor Mihailovici Dostoievski.

Linkuri utile: