Fratii jderi - Mihail Sadoveanu

"Fratii Jderi" de Mihail Sadoveanu este o epopee alcatuita din romanele "Ucenicia lui Ionut" (1935), "Izvorul Alb" (1936) si "Oamenii Mariei-Sale" (1942). Trilogia descrie timpul si atmosfera dintre 1469-1475, din epoca domniei lui Stefan cel Mare, fiind in acelasi timp legenda, cronica, poem folcloric, roman al aventurii, dragostei si familiei.

Editii Fratii jderi - Mihail Sadoveanu

Fratii Jderi, vol. 2
Cartea Roman...1947
Brosata (paperback)
 
23,99LEI
Cumpara
Fratii Jderi
Agora2007
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
Cumpara
Fratii Jderi
Mondero1993
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
Cumpara
-15%
Fratii Jderi
Jurnalul Nat...2011
Cartonata (hardcover)
171,99LEI 146,19LEI
Cumpara
Fratii Jderi
Minerva1975
Brosata (paperback)
 
14,99LEI
Cumpara
Fratii Jderi
Cartea Roman...1986
Brosata (paperback)
 
8,99LEI
Cumpara
Fratii jderi
100+1 Gramar1998
Brosata (paperback)
 
14,99LEI
Cumpara
Fratii Jderi, vol. 3
Cartea Roman...1942
Cartonata (hardcover)
 
29,99LEI
Cumpara
Fratii Jderi
Cartea Roman...1982
Brosata (paperback)
 
7,99LEI
Cumpara
Fratii Jderi
Minerva1971
Cartonata (hardcover)
 
15,99LEI
Cumpara
Fratii Jderi
Militara1988
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
Cumpara
Fratii Jderi
Cartea Roman...1935
Cartonata (hardcover)
 
89,99LEI
Cumpara

Despre Fratii jderi - Mihail Sadoveanu

An aparitie prima editie romaneasca: Trilogie publicata astfel:  "Ucenicia lui Ionut" (1935), "Izvorul Alb" (1936) si Oamenii Mariei-Sale (1942).

Planurile pe care "Fratii Jderi" se ridica, amplu si epopeic, sunt figura lui Stefan cel Mare alaturi de familia Jderilor, slujitori credinciosi ai conducatorului. Jderii sunt razesimea ridicata la rang boieresc de Stefan cel Mare, razesime ce stabileste o ierarhie noua, bazata pe merite personale.

Prima carte este "Ucenicia lui Ionut", volum al iubirii adolescente, al unei cunoasteri primitive, in care jupaneasa Ilisafta spune ca soarta depinde de un urs mitic iar oamenii cred in cai nazdravani precum Catalan al lui Stefan cel Mare. Prima carte "Fratii Jderi" incepe cu sosirea voievodului Stefan la hramul manastirii Neamt. Aparitia lui Stefan da nastere emotiei, tulburarii printre oamenii prezenti. Ei discuta despre domnitor ca despre un miracol, ca despre o fiinta deosebita. Stefan il alege pe Ionut Jder sa ii fie prieten si slujitor lui Alexandrel, feciorul sau. Dragostea pentru domnita Nasta face ca Ionut sa pun in plan secund fratia de cruce legata cu Alexandrel iar aceasta criza erotica ii incetoseaza mintea razesului, expunandu-i viata fiului lui Stefan cel Mare. Sub impulsul iubirii ce o poarta Nastei, Ionut pleaca in cautarea domnitei rapite prin porunca lui Soliman bei. Aceasta actiune necugetata e pedepsita de Stefan iar din aceasta clipa Ionut depune toate eforturile pentru a deveni un ostean desavarsit al domnitorului. Calatoria lui Ionut, toate aventurile pe care le traieste au caracter de initiere reprezentand, ca in basme, incercari si probe prin intermediul carora Ionut Jder capata experienta si intelepciune.

"Izvorul Alb", cea de-a doua carte din romanul "Fratii Jderi", este volumul dedicat iubirii de familie. In fruntea familiei Jder sta femeia, cea care are in grija toate problemele domestice. Jupaneasa Ilisafta este o autentica pastratoare a traditiilor, dand totdeauna dovada de o gandire arhaica, inteleapta. In planul intai al acestei carti stau actiunile realizate de Simion Jder, comis in Timiseni, om priceput la ingrijirea si cresterea cailor domnesti. In acest volum, un grup de boieri ce calatoresc planuiesc rapirea lui Catalan, calul lui Stefan cel Mare, cal despre care se spune ca ar avea puteri magice. Si in "Izvorul Alb" cititorii se bucura de o poveste de dragoste intre Simion si Marusca, rapita si dusa in Polonia. Fratii Jderi pun la cale o expeditie intru pedepsirea celor vinovati iar aceasta actiune reprezinta un episod cavaleresc, eroic. In aceasta carte este realizata o descriere ampla a cununiei domnitorului Stefan cu Maria de Mangop,fiind dezvaluite scopurile de ordin politic ale casatoriei dintre ei.

Cea de-a treia carte, "Oamenii Mariei Sale", este volumul dedicat iubirii de tara. In acest volum,ostenii lui Stefan isi parasesc familia mica pentru apararea familiei mari, patria. "Oamenii Mariei Sale" este un roman al cunoasterii rationale iar punctul de interes consta in prepararea si desfasurarea bataliei purtate la Vaslui. In aceasta carte sunt prezentate detaliat manevrele ce au ca scop eliminarea actiunilor conduse de tatari, astfel ca forta oastei romanesti sa se concentreze contra turcilor. Intreg poporul participa la razboi iar sfarsitul acestei lucrari este incarcat pe deplin de istorie; discursul domnitorului Stefan cel Mare care elogiaza eroismul celor sacrificati este incarcat de patetism.