Fram, ursul polar - Cezar Petrescu

Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1931
"Fram, ursul polar" de Cezar Petrescu este un roman publicat in 1931. Este povestea ursului alb, "puternic dar bland si glumet", care traieste la circ, unde timp de multi ani este atractia principala. Insa dorul de a deveni salbatic, liber, ca toti ursii, il impinge pe Fram spre Polul Nord, unde se poate bucura de gheata, viscol sau soarele polar.

Editii Fram, ursul polar - Cezar Petrescu

Fram, ursul polar
Hyperion1990
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
Cumpara
-60%
Fram, ursul polar
Mondero1997
Brosata (paperback)
17,99LEI 7,20LEI
Cumpara
Fram, ursul polar
Arthur2018
Cartonata (hardcover)
 
26,99LEI
Cumpara
Fram, ursul polar
Ion Creanga1976
Cartonata (hardcover)
 
17,99LEI
Cumpara
-45%
Fram, ursul polar
Libertatea2010
Brosata (paperback)
11,99LEI 6,59LEI
Cumpara
-30%
Fram, ursul polar
100+1 Gramar2007
Brosata (paperback)
9,99LEI 6,99LEI
Cumpara
-45%
Fram, ursul polar
Steaua Nordu...
Brosata (paperback)
13,99LEI 7,69LEI
Cumpara
Fram, ursul polar
Ion Creanga1986
Brosata (paperback)
 
31,99LEI
Cumpara
Ion Creanga2002
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Cumpara
Fram, ursul polar
Regis Group2007
Cartonata (hardcover)
 
9,99LEI
Cumpara
Fram, ursul polar
Regis
Brosata (paperback)
 
11,99LEI
Cumpara
Fram, ursul polar
Mondero1998
Brosata (paperback)
 
15,99LEI
Cumpara

Despre Fram, ursul polar - Cezar Petrescu

Fram, Ursul Polar este unul dintre exemplarele dresate ale circului Strutki, capabil sa isi execute numarul fara ghidaj, impresionand profund publicul. Insa in acea seara de adio, Fram aparu inaintea publicului ca un animal oarecare, fara a-si prezenta programul ca de obicei.

Doi copii se aflau in vizita la menajeria circului. Il zaresc pe Fram nemiscat, inchis in cusca, visand la copilaria sa dinainte de a fi vandut la circ.Fram isi aminteste de mama sa, de corabia unde Lars marinarul il boteaza, de momentul in care este vandut pe 10 sticle de rom, ajungand la circ. Timp de 7 ani Fram a fost vedeta de la Strutki insa acum tanjeste dupa gheturi.

Un fost vanator, cunoscator si pasionat de studiul ursilor, intervine si il convinge pe directorul circului sa il trimita pe Fram la pol. Desi fericit ca s-a reintors, Fram cunoaste vitregiile acestui loc in care el este un neadaptat. Viscolul, lipsa cuiva care sa ii poarte de grija, lipsa unei ferocitatii specifice salbaticiei si a tovarasilor il intristeaza profund pe Fram si ii ingreuneaza simtitor traiul. Ursul polar intalneste alti ursi insa incercarile de a se apropia de semenii lui esueaza. Toti ursii albi se sperie de salturile mortale, pasii de vals, exercitiile de echilibru in cap, mersul cu labele dinainte executate de unul de-al lor. Toti il evita, toti fug, toti arata dusmanie si frica de Fram. Calatoriile pe sloiuri aduc doar nefericire iar curand Fram tanjeste la oameni, la traiul in civilizatie. Chinuit de singuratate, de viscol, Fram merge fara tinta pe banchize. Insa un pui de urs ii iese in cale. Puiul de urs este orfan, ursoaica mama fiind ucisa intr-o confruntare cu alt urs. Fram il cauta pe ursul ce a ucis-o ursoaica si, cu dintii de gheata, il raneste. Fram il pastreaza alaturi pe pui si il numeste Zgaibarici. Cei doi tovarasi gasesc adapostul ursului ucigas si poposesc aici pe timpul noptii polare. Se reintalnesc cu ursul ucigas, gasindu-l slabit din pricina lui Fram insa ursul polar renunta la adapost si hrana in favoarea acestuia.

Fram si Zgaibarici pleaca spre noi orizonturi. Insa la scurt timp, puiul se intoarce fulgerator si il musca pe ursul ucigas de gat, razbunandu-si mama. In continuare Fram se foloseste de giumbuslucurile de la circ pentru a goni ursii si a le manca hrana. Intr-o zi, Fram il gaseste pe pui exersand trucurile vazute la acesta insa ursul decide sa il paraseasca pe Zgaibarici pentru a-i da sansa sa ramana un urs normal.

Fram pleaca singur spre zari necunoscute iar in drumul sau il intalneste pe Nanuc, un copil eschimos care vede giumbuslucurile lui Fram si il crede vrajit.

Otto si Egon, vanatori polari de pe vasul ce il adusese pe Fram, pierd saniile si cainii atunci cand o banchiza se despica. Cei doi nu au provizii si nici arme si se afla la doua zile distanta de coliba. Sunt surprinsi de o furtuna de gheata si pe punctul de-si pierde vietile atunci cand Fram ii gaseste. Ursul polar ii recunoaste si ii incalzeste iar apoi ii conduce spre adapostul sau unde are carne de foca. Vanatorii revin la coliba lor insotiti de Fram. La sosirea corabiei, Fram urca singur pe vas, dorind sa paraseasca gheturile polare.