Demonii - Fiodor Mihailovici Dostoievski

Titlul orginal: Besi
Limba primei editii: Rusa
Anul aparitiei primei editii: 1872
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Demonii
"Demonii" de Feodor Mihailovici Dostoievski este un roman politic despre ideile de stanga din Rusia timpurilor vechi, idei pe care autorul le considera demonice. Sunt pagini in care morala a fost degenerata de putrefactie, in care sunt descrise sistemele de organizat crime dintr-o societate oarba la adevaruri, prinsa in sfera raului meschin.

Editii Demonii - Fiodor Mihailovici Dostoievski

Cartea Roman...
Brosata (paperback)
 
12,99LEI
Cumpara
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
 
78,99LEI
Cumpara
Polirom
Brosata (paperback)
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Rao
Brosata (paperback)
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Polirom
Cartonata (hardcover)
Polirom
Brosata (paperback)
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Univers
Cartonata (hardcover)

Despre Demonii - Fiodor Mihailovici Dostoievski

"Demonii", romanul lui Feodor Mihailovici Dostoievski, prezinta povestea unui grup de nihilisti rusi, determinati sa dezlantuie anarhia in tara lor, la sfarsitul anilor 1860. In timp, tradarile erodeaza acest grup iar Dostoievski zugraveste potentiala consecinta catastrofala a teoretizarii politice abstracte.

Un oras din Rusia cedeaza haosului dupa ce devine scena unei tentative de revolutie, orchestrate de maestrul conspirator Piotr Verhovenski. Misteriosul aristocrat Nikolai Stavroghin, echivalent al lui Verhovenski in sfera morala, este o figura dominanta a romanului, exercitand o influenta majora asupra sufletelor si mintilor celorlalte personaje dostoievskiene. Generatia idealista si influentata de Vest, de la 1840 si condensata in persoana lui Stepan Verhovenski (tatal lui Piotr si dascalul lui Stavroghin din copilarie), apare in chip de precursor inconstient si complice redus la tacere al fortelor "demonice" care ocupa orasul.

"Demonii" este un roman al beznei spirituale, al disperarii si furiei, al crimelor si sinuciderilor, al deznadejdei extreme. Lumina abia palpaie in romanul lui Dostoievski iar speranta e absenta. Morala personajelor este putreda, fara radacini ale vreunei ideologii, fara dragoste, prietenie, duiosie ori compasiune. Paginile sunt impresionante prin monumentalitate, precizia scriiturii, rafinata pendulare intre naratorul-martor si cel omniscient. In opera lui Dostoievski, spatiul se contracta si se dilata, intermezzo-ul este perfect plasat inaintea punctului culminant, tensiunea e amplificata pe masura ce actiunea se desfasoara iar finalul este totdeauna neprevazut in acest montagne-rousse nebunesc dintre subridicol si mistic.

Numeroasele dialoguri purtate intre Piotr Verhovenski, Nikolai Stravroghin, Satov si Kirillov dovedesc ca nimeni nu se odihneste, niciun vector de forta nu mediteaza. Romanul e completat de seria de "conferinte" sustinute de Karmazinov si Stepan Trofimovici, de crezuri, de credinte si necredinte verbalizate zgomotos.

"Demonii" este o carte despre purgatoriu, o carte in care vindecarea societatii din universul dostoievskian se realizeaza cu un pret ridicat. Inocentii sunt sacrificati pentru regenerarea societatii iar aceasta este una dintre pozitiile morale ce provoaca in romanul autorului rus. Intelegerile facile ale relatiilor intre bine si rau sunt sterse si sunt o demonstratie a fragilitatii acestei societati instrainate de certitudini morale imprimate de credinta. Dupa o generatie, tara se apleaca inaintea schimbarilor sociale turbulente iar cartea prezinta perspectiva terifianta a viitorului societatii ce si-a pierdut sufletul.

Linkuri utile: