De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

-8%
Polirom
Brosata (paperback)
47,99LEI 43,99LEI
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: The Catcher in the Rye
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1951
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1964
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Catcher_in_the_Rye
Romanul 'De veghe in lanul de secara' (1951) i-a adus scriitorului american J. D. Salinger (Jerome David Salinger) renumele international. Nu multe titluri ale literaturii universale de secol XX au beneficiat de o asemenea atentie, atat din partea criticilor cat si din partea cititorilor. O poveste relatata din perspectiva lui Holden Cauldfield, un pusti de saptesprezece ani, 'De veghe in lanul de secara' a devenit emblematic pentru adolescentii revoltati de ipocrizia adultilor.

Despre De veghe in lanul de secara - J.D. Salinger

Holden Cauldfield lupta pentru propria identitate intr-o lume care uniformizeaza, depersonalizeaza si distruge inocenta specifica fiintei umane. Armele sale? O sinceritate debordanta alaturi de un extraordinar simt al umorului, de la prima si pana la ultima pagina a romanului.
Ca mai toti adolescentii, el vrea sa fie deosebit si lupta impotriva curentului. Isi imagineaza o multime de copii care se joaca intr-un lan intins de secara si tot ceea ce si doreste este sa stea de veghe in lanul de secara si-atat (...) asta-i tot ce as face toata ziua. 
Exmatriculat din a patra scoala si frustrat de tot ce i se intampla, Holden se indreapta spre New York in semn de revolta. De veghe in lanul de secara surprinde toate peripetiile prin care va trece pustiul: alcool, droguri, intalniri cu femei cochete de varsta mijlocie, calugarite, femei din bordeluri si cu soferi de taxi impredictibili.
Dintr-o aventura de autodescoperire, calatoria lui Holden devine o viata lipsita de cumpat si intelepciune iar singura care ii va fi sprijin de nadejde in drumul drept al recuperarii este sora lui, Phoebe. 
O alta perspectiva a romanului este cea a unei marturii legate de trezirea tardiva a unui om matur care se raporteaza la adolescentul ratacit si aflat intr-o cautare neincetata (fiind chiar el in tinerete).