Cyrano de Bergerac - Edmond Rostand

Titlul orginal: Cyrano de Bergerac
Limba primei editii: Franceza
Anul aparitiei primei editii: 1897
Wikipedia: https://fr.wikipedia.org/wiki/Cyrano_de_Bergerac_%28Rostand%29
"Cyrano de Bergerac" e una dintre cele mai populare piese ale teatrului francez si cea mai cunoscuta opera a lui Edmond Rostand; a fost pusa in scena in 1897 si s-a bucurat de succes. E povestea ingenioasa si tragica a adevarului ascuns, a iubirii interzise iar actiunea e inspirata din viata si lucrarea scriitorului Savinien de Cyrano de Bergerac.

Editii Cyrano de Bergerac - Edmond Rostand

Hachette
Cartonata (hardcover)
 
29,99LEI
Cumpara
Tineretului
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Cumpara
Didactica si...
Cartonata (hardcover)
 
1,99LEI
Cumpara
Viata Romane...
Cartonata (hardcover)
 
16,99LEI
Cumpara
-80%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
8,99LEI 1,80LEI
Cumpara
Librairie Ch...
Cartonata (hardcover)
Sogemo
Brosata (paperback)
Librairie Ch...
Cartonata (hardcover)
Institutul d...
Brosata (paperback)
Ulysse
Brosata (paperback)
Ion Creanga
Brosata (paperback)
Ulise
Brosata (paperback)
Eugene Fasqu...
Cartonata (hardcover)
Librairie Ge...
Brosata (paperback)
Pierre Lafit...
Cartonata (hardcover)
Bantam Books
Brosata (paperback)
Fasquelle
Brosata (paperback)
Fasquelle
Cartonata (hardcover)
Curtea Veche
Brosata (paperback)
Fabbri
Cartonata (hardcover)
Paris
Cartonata (hardcover)
Fasquelle
Brosata (paperback)
La Spiga Lan...
Brosata (paperback)
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Gallimard
Brosata (paperback)
Viata Romane...
Brosata (paperback)
Fasquelle
Brosata (paperback)

Despre Cyrano de Bergerac - Edmond Rostand

In Parisul anilor 1640, Cyrano de Bergerac, militar francez si poet de geniu, este profund indragostit de frumoasa si inteligenta sa verisoara indepartata, Roxane. In ciuda geniului si carismei sale, un defect fizic major (nasul sau urias) il determina pe Cyrano sa pastreze pentru sine sentimentele nutrite fata de Roxane.

Intr-o seara barbatul merge la teatru, la hotelul Bourgogne. Cyrano i-a interzis actorului Montfleury sa joace pe scena timp de o luna insa Montfleury planuieste sa apara in productia serii, avand-o pe Roxane printre spectatori. De asemenea, in public se afla si Christian, un nobil tanar, chipes care ii marturiseste prietenului sau Ligniere ca o iubeste pe Roxane.  Cand Montfleury apare pe scena, Cyrano incearca sa il alunge. Cativa aristocrati doresc sa il indeparteze pe Bergerac insa el ii provoaca pe toti la duel.

Il infrunta pe Valvert, viconte ales ca viitor sot al Roxanei. Chiar in timpul duelului, Cyrano improvizeaza un poem despre aceasta confruntare iar in scurt timp este victorios.

Barbatul afla ca Ligniere a insultat un nobil puternic cu ultima sa satira si ca o suta de oameni planuiesc o ambuscada in care sa il captureze. El proclama curajos ca il va conduce pe Ligniere in siguranta catre casa si ca daca va fi nevoie, se va lupta cu cei o suta de oameni.

A doua zi, la rugamintea Roxanei, Cyrano are o intrevedere cu tanara. Este pe punctul de a-i marturisi dragostea dar fata ii spune ca il iubeste pe Christian, cel ce se va alatura companiei de garzi conduse de Cyrano, Cadetii din Gascoyne. Roxane il roaga pe protagonist sa il protejeze pe Christian iar acesta accepta. Afara, o multime de oameni raspandesc vestea triumfului lui Cyrano din seara precedenta  iar acesta ii ignora furios, suparat de intalnirea cu Roxane.

Atunci cand cadetii sosesc, Christian incearca sa isi dovedeasca curajul, insultandu-l pe conducatorul sau din pricina nasului mare, un gest considerat fatal. In loc sa il ucida pe tanar, Cyrano il imbratiseaza si ii spune despre sentimentele Roxanei, veste ce il tulbura. Christian o considera pe Roxane o intelectuala in timp ce el este un om simplu. Cyrano are o idee stralucita: sa ii scrie tinerei sub semnatura lui Christian. Cadetul accepta, vazand oportunitatea de a ajunge la inima fetei. Astfel, soldatul-poet isi poate exprima gandurile si sentimentele in secret.

Primind scrisorile impresionante, Roxane ii spune lui Cyrano ca Christian este cel mai stralucit poet din lume. In curand Christian refuza ajutorul lui Bergerac insa se face de ras in fata Roxanei, incercand sa ii vorbeasca seducator. Fata intra in casa, confuza si furioasa dar Cyrano reactioneaza prompt si ii spune lui Christian sa ii vorbeasca Roxanei la balcon, in timp ce el sta ascuns, soptindu-i nobilului ce sa graiasca. Roxane este uluita si ii trimite un sarut lui Christian.

Cei doi tineri se casatoresc in secret insa izbucneste un conflict din pricina acestui mariaj ce strica intelegerile stabilite anterior. De Guiche, suparat ca a pierdut-o pe Roxane, ii trimite pe Cadetii din Gascoyne pe front, la granita cu Spania.

In asediul de la Arras, cadetii sufera in lupta. Cyrano ii scrie Roxanei zilnic, sub semnatura lui Christian. Isi risca viata in fiecare dimineata, strecurandu-se dincolo de granita pentru a expedia scrisorile. De Guiche dezvaluie ca spaniolii vor ataca intr-o ora. Subit Roxane apare in tabara soldatilor, dorind sa isi vada iubitul si aducand hrana. Dar Christian intuieste care sunt sentimentele lui Cyrano pentru fata si il forteaza sa ii spuna adevarul, pentru ca fata sa aleaga intre cei doi. Chiar inainte de a dezvalui adevarul, Bergerac este intrerupt de impuscatura ce il rapune pe Christian. Roxane lesina iar De Guiche o duce intr-un loc sigur, lasandu-l pe Cyrano sa conduca trupele in lupta.

Cincisprezece ani mai tarziu, Roxane traieste intr-o manastire iar Cyrano o viziteaza saptamanal. Le Bret, prietenul lui Bergerac, ii spune Roxanei ca barbatul este intr-o situatie dificila deoarece si-a facut dusmani foarte puternici iar viata lui este constant in pericol. Ragueneau intervine si ii spune in particular lui Le Bret ca Cyrano a fost grav ranit intr-o ambuscada. Ragueneau si Le Bret se grabesc sa fie alaturi de Cyrano insa acesta apare la manastire, vizibil ranit si suferind insa vesel ca intotdeauna, avand vesti pentru Roxane.

La caderea noptii, Cyrano cere sa citeasca ultima scrisoare a lui Christian pentru Roxane. O citeste iar la lasarea intunericului, Cyrano continua sa citeasca, comunicand textul din memorie. Roxane realizeaza ca el este autorul scrisorilor, gasind sufletul de care a fost indragostita in tot acest timp. Raugueneau si Le Bret apar, declarand ca Cyrano si-a riscat viata ridicandu-se din pat. Cyrano isi descopera capul grav ranit iar Roxane exclama ca il iubeste si ca nu doreste ca el sa moara. Insa Cyrano isi scoate sabia si se lupta pentru ultima oara cu ’vechii dusmani’ – falsitatea, prejudecata, compromisul – taind aerul viguros. Apoi cade la pamant si moare, zambind in timp ce Roxane il imbratiseaza si ii saruta chipul.

Linkuri utile: