Cuvint impreuna despre rostirea romaneasca - Constantin Noica

Eminescu
Brosata (paperback)
 
8,99LEI
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Cuvint impreuna despre rostirea romaneasca
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1987
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1987
Editura la care a aparut: Eminescu
'Cuvint impreuna despre rostirea romaneasca' este semnat de cunoscutul filosof, eseist si poet roman Constantin Noica. Volumul reuneste, cenzurate pe alocuri, doua carti mai vechi ale filosofului, respectiv 'Rostirea filosofica romaneasca' din 1970 si 'Creatie si frumos in rostirea romaneasca' din 1973. Noica investigheaza o limba lipsita in totalitate de istorie filosofica, toate conceptele filosofiei romanesti fiind exprimate utilizand cu precadere importuri din franceza iluministilor.

Despre Cuvint impreuna despre rostirea romaneasca - Constantin Noica

'Cuvint impreuna despre rostirea romaneasca', volum aparut in 1987, este una dintre cartile esentiale ale limbii romane datorita gandirii speculative si abilitatii stilistice de care Constantin Noica da dovada. 
Autorul se opreste asupra unei limbi lipsite de istorie filosofica, ideile generale din filosofia romaneasca fiind exprimate prin intermediul termenilor imprumutati din franceza iluministilor si prin calcule lingvistice dupa franceza ulterioara, dovedindu-se in final un punct slab in momentul in care filosofia germana devine modelul urmat de cea romaneasca.
Constantin Noica se concentreaza asupra cuvintelor obisnuite si analizeaza dinamica istorica si antropologica a acestora, evidentiind forme de intelepciune omise de filosofia generala. De ce? Caci orice cuvant e o uitare si in aproape oricare s-au ingropat intelesuri de care nu mai stii. 
Mai mult, Noica expune cititorului sensurile pierdute ale cuvintelor si relatia dintre ele. Analizand semantic diversi termeni ca sinele - sinea, in - intru sau temei, arata de ce limba romana permite sensuri in gandirea filosofica ce nu se regasesc in alte limbi.