Crima si pedeapsa - Fiodor Mihailovici Dostoievski

Titlul orginal: Prestupleniye i nakazaniye
Limba primei editii: Rusa
Anul aparitiei primei editii: 1866
"Crima si pedeapsa" de Feodor Mihailovici Dostoievski este unul dintre cele mai cunoscute romane ale tuturor timpurilor ce a exercitat influente asupra scriitorilor romantici ce i-au urmat. Opera are ca tema salvarea prin suferinta si efectul purificator al acesteia asupra spiritului uman, tema reluata in numeroase alte lucrari dostoievskiene.

Editii Crima si pedeapsa - Fiodor Mihailovici Dostoievski

Corint Books
Brosata (paperback)
 
30,99LEI
Cumpara
-40%
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
116,99LEI 70,19LEI
Cumpara
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
 
17,99LEI
Cumpara
De Stat Pent...
Brosata (paperback)
 
31,99LEI
Cumpara
-30%
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
47,99LEI 33,59LEI
Cumpara
Minerva
Brosata (paperback)
 
21,99LEI
Cumpara
-30%
Cartea Rusa
Brosata (paperback)
33,99LEI 23,79LEI
Cumpara
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
 
20,99LEI
Cumpara
-30%
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
26,99LEI 18,89LEI
Cumpara
Rao
Brosata (paperback)
Prietenii C...
Cartonata (hardcover)
Rao
Cartonata (hardcover)
Corint books
Brosata (paperback)
Minerva
Cartonata (hardcover)
LEDA
Cartonata (hardcover)
LEDA
Cartonata (hardcover)
Prietenii C...
Cartonata (hardcover)
Adevarul Hol...
Cartonata (hardcover)
LEDA
Cartonata (hardcover)
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
Cartea Rusa
Cartonata (hardcover)
Cartea Rusa
Cartonata (hardcover)

Despre Crima si pedeapsa - Fiodor Mihailovici Dostoievski

"Crima si pedeapsa" se concentreaza pe angoasa mentala si dilemele morale ale lui Rodion Raskolnikov, un fost student sarac din Sankt Petersburg care formuleaza si executa planul de a ucide o camatareasa lipsita de scrupule pentru banii sai. Raskolnikov are ca argument utilizarea banilor camataresei in scopuri nobile pentru a contrabalansa crima, in acelasi timp scapand lumea de o scursura fara caracter. Comite crima pentru bani dar si pentru a-si testa ipoteza ca unii oameni sunt capabili de asemenea gesturi, avand chiar dreptul sa le faca. De cateva ori in roman, Raskolnikov isi justifica actiunile comparandu-se cu Napoleon Bonaparte, considerand ca crima este permisa in incercarea de a atinge cele mai inalte teluri.

Raskolnikov locuieste intr-o camaruta inchiriata in Sankt Petersburg. Refuza orice ajutor din partea apropiatilor si pune la cale planul de a o ucide pe camatareasa Alyona Ivanovna, condus de simtul coplesitor ca o putere exterioara lui il determina sa comita crima. Raskolnikov il cunoaste pe Semyon Zaharovich Marmeladov, un betivan ce tocmai a irosit mica avere a familiei sale. Raskolnikov primeste o scrisoare de la familia sa prin care afla vestea unei vizite pentru a discuta planurile de casatorie ale suroriii sale.

Dupa indelungi dezbateri si framantari interioare, Raskolnikov o ucide pe Alyona cu un topor insa ii pica victima si Lisaveta, sora vitrega a camataresei, care intamplator il suprinde pe criminal in apartament. Cutremurat de actiunile sale, Raskolnikov fuge de la scena dublei crime luand doar o mica parte din averea camataresei.  Dupa savarsirea crimei, Raskolnikov cade intr-o stare febrila, ingrijorandu-se obsesiv de fapta sa. Ascunde obiectele furate insa comportamentul sau pare a-l trada. Raskolnikov ajunge intr-o stare de delir, ratacind prin oras si atragand atentia asupra sa si a legaturii sale cu crima. Intr-una din plimbarile sale, Raskolnikov il vede pe Marmeladov lovit mortal de o trasura. Ii sare in ajutor, oferind banii pe care ii are asupra sa familiei omului, inclusiv Soniei - fiica betivanului, fortata sa se prostitueze pentru a-si sprijini rudele.

Intre timp, Pulcheria Alexandrovna si Avdotya Romanovna (Dounia) – mama respectiv sora lui Raskolnikov, ajung in oras. Dounia a lucrat pentru familia Svidrigailov insa a fost fortata sa renunte din cauza avansurilor lui Arkady Ivanovich Svidrigailov, capul familiei. Curand l-a cunoscut pe Pyotr Petrovich Luzhin, un barbat cu pozitie si venituri modeste. Acesta a cerut-o in casatorie pe Dounia, asigurandu-le celor doua femei o siguranta financiara, cu conditia ca tanara sa accepte rapid propunerea. De aceea cele doua sosesc la Sankt Petersburg: pentru a-l intalni pe Luzhin si pentru a obtine permisiunea lui Raskolnikov. Insa Raskolnikov il displace pe Luzhin si refuza ca acesta sa devina sotul surorii sale.

Pe masura ce actiunea romanului progreseaza, Raskolnikov il cunoaste pe detectivul Porfiry care il suspecteaza de crima strict pe baze psihologice. In acelasi timp se infiripa o poveste de dragoste intre Raskolnikov si Sonia care se dovedeste a fi o femeie cu virtuti crestine, impinsa spre prostitutie doar de saracia famiiei sale. Razumihin si Raskolnikov o opresc pe Dounia din a-si continua relatia cu Luzhin, individ cu un caracter josnic si intrigant. In acest moment apare Svidrigailov, ajuns din provincie in cautarea Douniei. Dezvaluie ca sotia sa a murit si ca doreste sa ii ofere o suma foarte mare de bani tinerei in schimbul a nimic. Auzind, Dounia refuza categoric, suspectandu-l de tradare.

Raskolnikov si Porfiry au dese intalniri in urma carora detectivul are certitudinea ca Raskolnikov este criminalul celor doua femei, neavand insa dovezi si martori. Raskolnikov este rascolit de gravitatea faptelor sale si ii marturiseste Soniei. Este auzit de Svidrigailov, aflat intamplator in camera vecina. Cei doi se intalnesc si Svidrigailov insinueaza ca va folosi informatia daca va fi nevoie. Acesta vorbeste despre trecutul sau, dand impresia ca zvonurile negative despre el sunt adevarate desi in fata Douniei a negat vehement implicarea in moartea sotiei sale.

In mintea lui Raskolnikov se da o lupta. Sonia il implora sa se autodenunte, marturia lui Svidrigailov l-ar putea condamna iar detectivul il confrunta, asigurandu-l ca marturisirea crimei i-ar usura considerabil pedeapsa. Svidrigailov incearca sa o cucereasca pe Dounia insa, realizand ca ea nu l-ar iubi niciodata, renunta. Chinuit de cele mai negre ganduri, in urmatoarea dimineata Svidrigailov se impusca. Raskolnikov decide sa mearga la politie si sa marturiseasca dubla crima. Cand afla de moartea lui Svidrigailov ezita insa Sonia il convinge sa isi elibereze constiinta.

Epilogul vorbeste despre sentinta lui Raskolnikov care este condamnat la opt ani de detentie in Siberia, unde Sonia il urmeaza. Dounia si Razumihin se casatoresc si traiesc fericiti iar Pulcheria se imbolnaveste si moare.Raskolnikov se loveste de mari greutati in Siberia insa, dupa catva timp inchis, izbavirea si regenerarea morala apar sub influenta iubitoarei Sonia.