Comedia umana 3 - Honore De Balzac

Univers
Cartonata (hardcover)
 
8,99LEI
Univers
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Titlul orginal: La Comédie humaine 3
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1833
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1984
Editura la care a aparut: Univers
In volumul trei al ciclului 'Comedia Umana' (Scene din viata privata) cititorii vor intalni figuri fascinante ale mitologiei balzaciene: personaje energice si pasionate care isi traiesc viata cu o extraordinara intensitate, urmandu-si destinul atat de invingatori cat si de invinsi. Traiectoria multora dintre personajele povestirilor se intersecteaza cu alte situatii dramatice din universul balzacian, deschizand perspectivele catre marile creatii ale scriitorului ca 'Mos Goriot' si 'Stralucirea si suferintele curtezanelor', in care reapar aceste personaje in circumstante diferite ale vietii lor.

Despre Comedia umana 3 - Honore De Balzac

Vicomtesse de Beauseant intruchipeaza eleganta, frumusetea si gustul parizian in Femeia parasita (1833). Insa, din dragoste pentru un marchiz care a abandonat-o, femeia isi sacrifica viata lipsita de griji. Umilita, este nevoita sa se retraga in mediul rural. Ea il va intalni pe tanarul Gaston de Nueil, care va cadea prada farmecelor sale. 
 
Honorine (1843) este o poveste obisnuita, abordata insa intr-o maniera originala, a unei sotii prinse intr-un mariaj lipsit de iubire. Maurice, un consul ce locuieste in orasul mediteraneean Genes, se casatoreste cu Honorine, fiica singurului barbat instarit din regiune. In timpul unei cine cu oaspetii sositi din Paris, Maurice incepe sa relateze o parte din povestea sa, dezvaluind secrete suprinzatoare.
 
Beatrix (1839) surprinde povestea tanarului Calyste du Guenic. Barbatul se indragosteste de scriitoarea Felicite des Touches, o femeie mai in varsta. Ea nu raspunde sentimentelor tanarului Calyste, asa ca cel din urma isi indreapta inima catre o alta femeie si se indragosteste de marchiza Beatrix de Rochefide. Beatrix este o femeie frumoasa dar egoista, Balzac reusind sa surprinda intr-unul dintre cele mai dificile si nemiloase moduri cu putinta eforturile marchizei de a-si mentine tineretea si controlul asupra barbatilor.
 
Gobseck (1830) este camatarul filosof din Comedia Umana. Aici Balzac foloseste tehnica textului in text, respectiv a istoriei incluse intr-o alta istorie. In timpul unei conversatii, avocatul Derville ii dezvaluie vicontesei de Grandlieu dedesubturile familiei tanarului conte Ernest de Restaud, cel de care este indragostita Camila (fiica vicontesei): in urma aventurilor amoroase ale mamei lui Ernest, indeosebi a celei cu Maxime de Trailles, aceasta este pe punctul de a-si ruina familia. 
 
Femeia la treizeci de ani (1482) este povestea marchizei Julie d'Aiglemont. Femeia se casatoreste din dragoste cu un ofiter, insa la scurt timp realizeaza mediocritatea si lipsa de pasiune a barbatului. Ulterior, se indragosteste de un lord englez si are o aventura cu un tanar diplomat francez. Anii trec si copiii sai mor rand pe rand, astfel ca marchiza isi cedeaza averea ultimei sale fiice si moare, dupa ce incearca zadarnic sa o opreasca pe aceasta din a avea o aventura amoroasa cu fratele ei vitreg.