Catunul - William Faulkner

Titlul orginal: The Hamlet
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1940
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1967
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hamlet
'Catunul' de William Faulkner este primul volum al trilogiei dedicate clanului Snopes. In tinutul Yoknapatawpha din Mississippi are loc ascensiunea lui Flem Snopes, un personaj maniat de ambitie, care ajunge sa domine intreaga comunitate si devine un personaj de temut. Flem este simbol faulknerian al parvenirii si al lipsei de scrupule. Povestea barbatului se impleteste cu viata membrilor comunitatii si contureaza imaginea Americii rurale dintre secole.

Editii Catunul - William Faulkner

-60%
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
7,99LEI 3,20LEI
Cumpara
-60%
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
7,99LEI 3,20LEI
Cumpara
Orizonturi /...
Brosata (paperback)
 
5,99LEI
Cumpara
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Rao
Brosata (paperback)

Despre Catunul - William Faulkner

Flem Snopes este un barbat extrem de ambitios. El creste langa tatal sau, Ab Snopes, ce astazi nu mai are nimic de pierdut, pentru ca viata il ingenuncheaza, iar din acest motiv recurge la masuri extreme: incendierea surilor proprietarilor pe pamantul carora ulterior se aseaza. 
Protagonistul arivist cauta cai de imbogatire rapide si facile. Asadar, Flem il roaga pe Jody sa ii ofere un post de vanzator in pravalia sa. Jody este intimidat si de frica incendierii hambarului de catre Snopes ii ofera postul. Treptat Flem pune stapanire pe pravalie. Nu mai vinde pe datorie vechilor clienti, pe Will, tatal lui Jody, il obliga sa isi plateasca tutunul cumparat din propria pravalie, iar pretentiile ii cresc exponential.
Pe masura ce timpul trece, Flem reuseste sa se imbogateasca. Cumpara proprietatile familiei Varner si isi plaseaza rudele in locuri importante din sat, si anume in fierarie, scoala ori in pravalie. Se casatoreste cu fiica lui Will, Eula, parasita de iubitul sau. Mai mult, barbatul isi aduce doi membri din familie si ii angajeaza la moara. Cei doi se dovedesc a fi incapabili pentru munca de aici si curand moara este falimentata. Barbatul pune pe picioare temporar o noua moara pentru ca mai apoi sa o preia pe cea a familiei Varner la un pret de nimic. 
Asadar, Flem Snopes stie sa persevereze, sa profite de oportunitatile ce ii apar si reuseste sa se ridice rapid in comunitate.