Carmen - Prosper Merimee

Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
-20%
Eminescu
Brosata (paperback)
4,99LEI 3,99LEI
Stoc epuizat
Larousse
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Nelson
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Eminescu
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Sogemo
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
EDDL
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Muller & Kie...
Brosata (paperback)
Limba primei editii: Franceza
Anul aparitiei primei editii: 1845
"Carmen" e o nuvela realista semnata de Prosper Merimee, publicata in 1845 in "Revue des deux Mondes". A devenit populara dupa adaptarea sub forma de libret din 1875, pentru opera "Carmen" a lui Georges Bizet. Nuvela este formata din patru parti iar actiunea pare a fi inspirata dintr-o calatorie a autorului in Spania, din anul 1830.

Despre Carmen - Prosper Merimee

Prosper Merimee este un autor apreciat pentru precizia si cumpatarea stilului sau de a scrie. Desi cele mai bune lucrari abunda in mister si culoare, exotismul nu depaseste schitarea psihologica a personajelor sale. Utilizarea detaliilor realiste si conturarea precisa pentru a plasa prezenta supranaturalului si fantasticului sunt de asemenea notabile in opera lui Merimee. Eroii sai sunt exceptionali iar natura puternica, patimasa poseda ceva inuman ce ii ridica deasupra personajelor altor scrieri de success.

Prima parte a nuvelei "Carmen" debuteaza cu cautarea sitului Bataliei din Munda, in Andaluzia; ghidul lui Merimee insinueaza ca barbatul pe care il intalnesc in calea lor este un talhar periculos. In loc sa isi vada de drum, Merimee se imprieteneste cu acest barbat, impartindu-si tutunul si mancarea. Cei trei barbati poposesc intr-un han simplu in acea noapte iar ghidul dezvaluie ca necunoscutul este Don Jose Navarro si doreste sa informeze autoritatile despre prezenta sa insa Merimee il avertizeaza pe talhar iar acesta fuge.

Mai tarziu, in Cordoba, Merimee o cunoaste pe Carmen, o femeie frumoasa, fascinata de ceasul lui. Merge la ea pentru a-i ghici viitorul iar tanara il impresioneaza cu cunostintele ei oculte. Sunt intrerupti de Don Jose iar talharul il conduce pe vizitator afara, moment in care acesta observa ca ii lipseste ceasul.

Cateva luni mai tarziu, tot in Cordoba, un prieten al naratorului ii mentioneaza ca Don Jose Navarro va fi executat a doua zi iar acesta merge in vizita la talhar, in inchisoare si asculta povestea vietii lui.

Numele talharului este Jose Lizarrabengoa si este un nobil spaniol din Navarra. A ucis un barbat si a fost nevoit sa fuga iar in Sevilia s-a alaturat unei unitati de soldati.

Intr-o zi, pe cand lucra la o fabrica, a cunoscut-o pe Carmen iar la scurt timp a arestat-o dupa ce femeia a atacat o alta persoana din fabrica. Carmen l-a convins sa o elibereze iar el a fost inchis timp de o luna si si-a pierdut gradul in unitatea de soldati.

Dupa eliberare, a reintalnit-o pe fata iar ea l-a rasplatit cu trupul ei pentru ajutorul dat anterior dar si pentru faptul ca le-a permis tovarasilor ei, hotii sa treaca de postul sau. Mai tarziu, Jose a cautat-o pe Carmen in casa unor prieteni dar femeia a intrat cu locotenentul lui iar in confruntarea barbatilor, Jose l-a ucis.

Pentru a scapa de consecintele faptei lui, barbatul a fugit cu banda de nelegiuiti condusa de Carmen, comitand numeroase jafuri alaturi de ei. S-a indragostit de Carmen si a suferit deseori din gelozie, din pricina faptului ca femeia isi folosea farmecele pentru a seduce alti barbati. A aflat ca femeia este casatorita iar dupa ce sotul ei eliberat din inchisoare s-a alaturat infractorilor, Jose l-a provocat si l-a ucis.

Carmen a devenit sotia lui Jose insa femeia i-a spus ca nu il mai iubeste ca altadata si ca este atrasa de tanarul Lucas. Innebunit de gelozie, Jose i-a cerut sa uite de alti barbati si sa il urmeze in America pentru a duce un trai onest. Raspunsul brutal al lui Carmen, acela ca soarta ei este sa moara de mana lui, ca se uraste pe sine pentru ca il iubeste, ca niciodata nu va ceda in fata lui il determina pe Jose sa o ucida. Don Jose isi sfarseste povestea spunand ca familia fetei poarta vina pentru soarta aceasta cruda, din pricina modului in care Carmen a fost crescuta.

In ultima parte a nuvelei nu este evocata executia lui Jose ci sunt notate observatii despre populatia Roma, despre aspecte, obiceiuri, istorie, limba acestora.

Linkuri utile: