Cararea pierduta - Alain Fournier

Titlul orginal: Le Grand Meaulnes
Limba primei editii: Franceza
Anul aparitiei primei editii: 1913
Anul aparitiei primei editii ramanesti: 1942
Roman al efervescentei adolescentine, "Cararea pierduta" de Alain Fournier imbina pitorescul peisajelor rurale franceze de la sfarsitul secolului XIX cu aventura cautarii visurilor pierdute, invaluite in nostalgie. Este reconstituirea fascinanta a universului risipit in negura timpului, a amintirilor ce pastreaza esenta tineretii.

Editii Cararea pierduta - Alain Fournier

-10%
Gorjan
Brosata (paperback)
33,99LEI 30,59LEI
Cumpara
-60%
Univers
Brosata (paperback)
2,99LEI 1,20LEI
Cumpara
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
1,99LEI
Cumpara
-67%
Orizonturi
Brosata (paperback)
14,99LEI 3,99LEI
Cumpara
Prietenii C...
Cartonata (hardcover)
 
3,99LEI
Cumpara
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
1,99LEI
Cumpara
-20%
Fundatia cul...
Cartonata (hardcover)
1,99LEI 1,59LEI
Cumpara
Fundatiei cu...
Brosata (paperback)
Allfa
Brosata (paperback)
Polirom
Brosata (paperback)
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)

Despre Cararea pierduta - Alain Fournier

"Cararea pierduta" reprezinta aventura a doi tovarasi ce doresc sa redescopere taramul primei iubiri, loc in care s-au nascut visurile inimilor lor tinere, Entuziam, candoare, bucurie, tristete, nerabdare sunt sentimentele ce razbat din paginile romanului alaturi de amprenta si farmecul celor mai frumosi ani ce influenteaza decisiv destinul.

Francois Seurel nareaza aventura ce va schita tulburatorul destin al prietenului lui, Augustin Meaulnes. Pe cand erau elevi la Cursul Superior de la Sainte-Agathe, Meaulnes doreste sa faca o surpriza si sa ii intampine la gara pe bunicii lui Francois care vor veni in vizita. Astfel, baiatul imprumuta o caruta si porneste pe un drum necunoscut, ratacindu-se in curand.

Ajunge intamplator pe un domeniu misterios unde se desfasoara o petrecere stranie, in cinstea logodnei fiului castelanului, Frantz de Galais. Aici Meaulnes este fermecat de jocuri, dansuri, costume, oameni si se indragosteste nebuneste de frumoasa Yvonne de Galais, sora lui Frantz. Festivitatea se sfarseste neasteptat odata cu vestea ca logodnica tanarului nu a sosit si a rupt legatura cu fiul castelanului. Din acea noapte in care s-a ratacit, Augustin devine obsedat de a regasi tinutul pierdut si pe Yvonne. Insa cautarea nu este usoara mai ales ca Meaulnes aproape acceptase ideea ca a fost doar un vis.

La institut isi face aparitia Frantz iar Augustin si Francois se imprietenesc cu el. Augustin ii promite lui Frantz ca o va gasi pe Valentine, logodnica sa, la Paris, acolo unde se afla si Yvonne. Augustin merge la Paris insa in curand Francois ii spune ca Yvonne se afla pe mosia tatalui sau pe care tanarul a descoperit-o intamplator. Augustin se intoarce la Sainte-Agathe, tinut magic in care iubirea pare de basm, o reintalneste pe Yvonne insa o paraseste in scurt timp pentru a pleca din nou la Paris, tinutul tentatiilor pamantesti, lipsit de virtuti magice si loc in care Augustin cunoaste femeia telurica, ispititoare, diferita de Yvonne. Francois afla despre plecarea lui Augustin din paginile jurnalului scris de tovarasul sau.

Augustin Meaulnes este prins intre realitate si vis; urmarind o fantasma, el este prins in mreje de o femeie ce il face sa uite, pentru moment, de iubirea sa cea mare. Imboldurile ascunse ce l-au determinat pe Augustin sa renunte la cautarile paradisului pierdut si sa alunece spre infernul ezitarilor, remuscarilor si erorilor sunt doar partial limpezite iar tanarul alege sa parcurga cararile alunecoase si nesigure. Intoarcerea din final a lui Augustin Meaulnes este o revenire provizorie, un simplu popas in calea fara sfarsit spre tinutul pierdut odata cu inocenta.

In romanul lui Alain Fournier, actiunea oscileaza intre vis si realitate iar cautarea iubirii in acest cadru fluctuant are consistenta unui miraj ce, odata demascat, pierde din efect, din forta. In aceasta incantatoare, complexa si profunda poveste, se impletesc duios admiratia, nostalgia si melancolia, rascolind sedimente pe care visurile adolescentine le lasa in sufletul tinerilor.

Linkuri utile: