Candidatii la Fericire - Ileana Vulpescu

-28%
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
35,99LEI 25,99LEI
Tempus
Brosata (paperback)
 
48,99LEI
Tempus
Brosata (paperback)
 
46,99LEI
Titlul orginal: Candidatii la fericire
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1983
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1983
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ileana_Vulpescu#Opera
'Candidatii la fericire' de Ileana Vulpescu este un volum de proza scurta aparut initial in 1983. Indiferent de tipologia in care se incadreaza fiecare om, respectiv norocosi sau ghinionisti, frumosi sau urati, destepti sau prosti, cu totii pastreaza in suflet aspiratia catre fericire. In esenta, scopul tuturor actiunilor intreprinse de oameni este ca in final sa le aduca...fericire. Aceasta este tema principala a lucrarii cunoscutei autoare.

Despre Candidatii la Fericire - Ileana Vulpescu

Culegerea de povestiri surprinde franturi din viata obisnuita a oamenilor si puncteaza lucrurile care dor. Viata interioara a personajelor este impartasita cititorilor, oferindu-le oportunitatea de a intelege mecanismele dupa care functioneaza fiinta lor.
Fie ca este vorba de recunoastere profesionala, sociala, de dragoste, bani, pentru fiecare om in parte un element sau mai multe din aceasta enumeratie constituie fericirea, iar actiunile si gandurile indivizilor sunt indreptate spre a o obtine. Ileana Vulpescu lanseaza insa o idee inedita in acest volum: fericirea este temporara si din acest motiv este atat de dorita.
Scriitoarea creeaza diverse tipologii umane. De pilda, in 'Manzul', Simina este o tanara rroma ce se casatoreste din obligatie. Mandra si inteligenta, este rece fata de sotul sau dur, insa luminoasa si calda fata de tanarul Mihai. Insa, dand dovada de intelepciune, hotareste sa isi onoreze obligatiile, cu pretul sacrificarii propriei fericiri.
Cat despre omul prins in mrejele si tragediile razboiului fara vina si in mod accidental, spiritul acestuia este impovarat de ororile traite, nu mai poate suporta si in final moare. Cateva exemple sunt 'Ereticul', 'Ca iarba cimpului' ori 'Liniste'.
Cert este un lucru. Oamenii, eternii condamnati la viata, nu vor inceta nicicand sa isi caute fericirea. O vor cerceta, pandi, negocia sau visa si odata obtinuta, o vor rememora. Si o vor lua de la capat.