Bucuria vietii - Irving Stone

Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
6,99LEI
Polirom
Brosata (paperback)
 
33,99LEI
Polirom
Brosata (paperback)
 
49,99LEI
Meridiane
Brosata (paperback)
 
12,99LEI
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
4,99LEI
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
 
7,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Lust for Life
Limba primei editii: engleza
Anul aparitiei primei editii: 1934
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1966
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Lust_for_Life_(novel)
'Bucuria vietii' este un roman biografic al scriitorului american Irving Stone din anul 1934. Pornind de la colectia de scrisori dintre Vincent Van Gogh si fratele sau mai mic si de la o serie de cercetari in teren realizate de autor, volumul surprinde saisprezece ani dramatici din viata celebrului pictor olandez.

Despre Bucuria vietii - Irving Stone

Romanul biografic Bucuria vietii detaliaza saisprezece ani dramatici din viata cunoscutului pictor Vincent Van Gogh, incepand cu perioada in care acesta era functionar la Galeriile Goupil din Londra si incheind cu sinuciderea lui la doar treizeci si sapte de ani.
In refacerea povestii vietii lui Van Gogh, Irving Stone porneste de la cele trei volume de scrisori ale lui Vincent catre fratele sau Theo si merge pe urmele pictorului prin Olanda, Franta si Belgia. Urmand pasii artistului, Irving Stone surprinde duritatea vietii minerilor din Borinage, entuziasmul si framantarile grupului de pictori post impresionisti Gauguin, Toulouse Lautrec, Cezanne, Seurat si Rousseau si tablourile provinciale din Olanda, Belgia si Franta.
Drumul artistului in viata pare sa duca dintr-un esec in altul. Ocupa postul de functionar al galeriei Goupil din Londra, apoi incearca sa stranga fara succes taxele scolare din cartierele muncitoresti si ulterior devine predicator al minerilor din Borinage, la insistentele tatalui de a continua traditia ramurii clericale a familiei. 
Aici, in cea mai revolutionara regiune a Belgiei, Van Gogh descopera o lume dura a muncitorilor, printre care sunt femei si copii si in care religia devine o unealta a exploatarii si a nedreptatii sociale. Traind asemenea sarmanilor din Borinage, Vincent descopera desenul si hotaraste ca menirea sa in lume este redarea pe panza a esentei lucrurilor vazute prin ochii si sufletul sau.
Pictorul a avut o viata lipsita de dragoste. Prima iubire a fost Ursula, o englezoaica logodita cu un alt barbat, apoi s-a indragostit de verisoara sa Kay, care ajunge in cele din urma sa il urasca. A avut o relatie inclusiv cu o prostituata care a nascut copilul unui alt barbat, si, ulterior, cu o femeie mai in varsta, Margot, singura care pare sa-l fi iubit, insa a caror relatie a esuat din cauza satenilor si a familiei femeii.
In volum poate fi regasit si fratele pictorului, Theo, singurul care il sustine atat financiar cat si moral.
Volumul prezinta si o lume a pictorilor parizieni din acele vremuri si a celor din sanatorii, care traiesc izolati si duc o viata fara speranta. 
Romanul a fost ecranizat in anul 1956 in filmul Lust for Life avandu-l in rolul principal pe Kirk Douglas. Filmul a castigat unul din cele patru premii Oscar la care a fost nominalizat.