Amintiri din casa mortilor - Feodor Mihailovici Dostoievski

Titlul orginal: Zapiski iz Myortvogo doma
Limba primei editii: Rusa
Anul aparitiei primei editii: 1862
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_House_of_the_Dead_(novel)
In romanul "Amintiri din casa mortilor", o rascolitoare lectie a suferintei, Feodor Mihailovici Dostoievski utilizeaza elemente documentare, autobiografice, imaginare si abordeaza probleme filosofice ce mai tarziu vor compune substratul ideatic inconfundabil al autorului: libertatea, natura umana, crima, nebunia, solidaritatea umana, smerenia.

Editii Amintiri din casa mortilor - Feodor Mihailovici Dostoievski

Amintiri din casa mortilor
Pro Editura ...1995
Cartonata (hardcover)
 
41,99LEI
Cumpara
Amintiri din casa mortilor
Pro1995
Cartonata (hardcover)
 
23,99LEI
Cumpara
Amintiri din casa mortilor
Pentru Liter...1963
Brosata (paperback)
 
16,99LEI
Cumpara
Amintiri din casa mortilor
E.S.P.L.A. -...1960
Brosata (paperback)
 
21,99LEI
Cumpara
Amintiri din Casa Mortilor
LEDA2004
Cartonata (hardcover)
Amintiri din casa mortilor
Pentru Liter...1963
Cartonata (hardcover)
Amintiri din casa mortilor
Rao1997
Brosata (paperback)
Amintiri din Casa Mortilor
Cugetarea
Brosata (paperback)
Amintiri din Casa mortilor
Tudor Arghez...1991
Brosata (paperback)

Despre Amintiri din casa mortilor - Feodor Mihailovici Dostoievski

"Amintiri din casa mortilor" de Feodor Mihailovici Dostoievski il prezinta cititorilor pe Aleksandr Pavlovici Goriancikov, gasit vinovat de uciderea sotiei sale si intemnitat intr-un lagar din Siberia pentru 10 ani.

Autorul construieste, deosebit de meticulos, un tablou dezolant al inchisorii. Pentru a-si crea o viata precum afara, ocnasii desfasoara cateva activitatii pentru a se mentine "vii". Contrabanda, bisnita, introducerea ilicita a lucrurilor, trocul intre detinuti sunt practici des intalnite in lagar. Banii sunt puterea suprema in inchisoare, iar cei ce au bani sunt inca stapani pe ei si capabili de decizii. Idealul tuturor este eliberarea iar ocnasii traiesc pentru acel moment, numarand zilele in asteptarea sa.

"Amintiri din casa mortilor" releva un Dostoievski foarte iscusit in a construi psihologic profilul personajelor. Autorul schiteaza foarte abil conditia nobilului dar si a taranului, inchisi laolalta. Nobilul este intotdeauna servit de omul simplu datorita originilor sale, insa invidiat si neacceptat complet in cercul oamenilor din popor. Dezamagirea se resimte din paginile romanului atunci cand protagonistul constata ca nu se poate bucura de cultura, singura carte disponibila in inchisoare fiind Biblia. Iar pentru omul simplu, din popor, inchisoarea poate fi un refugiu, un loc in care conditiile sunt mai bune decat cele de acasa.

Atentia personajului-narator se indreapta catre viata si suferinta celor din jurul sau, desprinzandu-se de propria-i persoana. Este intrigat de decaderea morala a indivizilor lipsiti de constiinta, lipsiti de interesul de sine si de situatia in care se regasesc.

Dostoievski produce o impresie puternica datorita unor scene precum: desfasurarea piesei de teatru la Craciun, drumul spre munca grea, cina, pedeapsa cu bataia, spitalul, apelul de dimineata ori stingerea.

Viata decurge ca intr-un labirint iar eroii sunt prizonieri ai mintii lor, inspirand si expirand acelasi aer sub cerul ingradit. Zi si nopti trec monoton, fara culoare iar imaginea de ansamblu provoaca tristete, compasiune, dezgust.

"Criminalii in mijlocul carora a trait Dostoievski la inchisoare erau toti, fara exceptie, naturi neinfrante – nu sunt ei de o suta de ori mai valorosi decat un Crist "frant"? " - Fr. Nietzsche