Scrisori imaginare - Octavian Paler

Eminescu
Brosata (paperback)
 
12,99LEI
Historia
Brosata (paperback)
 
30,99LEI
-24%
Prietenii Ca...
Cartonata (hardcover)
50,99LEI 38,99LEI
-40%
Albatros
Brosata (paperback)
57,99LEI 34,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Polirom
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Scrisori imaginare
Limba primei editii: romana
Anul aparitiei primei editii: 1979
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1979
Editura la care a aparut: Eminescu
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Paler
'Scrisori imaginare' (1979) reuneste o serie de epistole compuse de Octavian Paler si adresate unor personalitati care i-au dominat lecturile, printre care se numara Unamuno, Camus, Erasm, Rilke, Wilde, Proust, Pavese, Gide si Descartes. Printre poeziile care insotesc scrisorile-eseu din volum se regaseste si bine-cunoscuta 'Avem timp', amintita in nenumarate randuri la moartea scriitorului.

Despre Scrisori imaginare - Octavian Paler

Octavian Paler prezinta anumite reflectii personale sub forma unor eseuri intr-o maniera extrem de originala, respectiv a unor scrisori fictive adresate unor personalitati ale vietii culturale din diferite domenii, epoci si regiuni. 
In prima epistola adresata filosofului Unamuno, Paler dezvolta problematica extrem de sensibila a nevoii omului de a visa si de a-si depasi conditia, desi se poate gasi in postura unui Don Quijote sau a unui Icar. In scrisoarea adresata lui Camus, cu trimitere directa la mitul lui Sisif, autorul roman pledeaza pentru aceeasi viziune oarecum romantica asupra unei vieti ce devine scena celor mai dure incercari. El sugereaza ca muntele si verdeata ii erau tovarasi lui Sisif in misiunea sa aparent absurda, acesta trebuind sa demonstreze ca poate urca piatra si nu neaparat sa o tina in varf.
Scrierile sale penduleaza in permanenta intre nevoia de romantism a visatorului si sentinta rece si lucida a filosofului: nu vreau ca amintirile sa ma separe de lume, ci sa ma apropie de ea. Prima scrisoare din sirul celor despre singuratate, cea adresata lui Rilke, este o confesiune-eseu tulburatoare care va determina cititorii sa reflecteze asupra sensului vietii si asupra convietuirii cu semenii lor.
In esenta, colectia de scrisori-eseu ale lui Octavian Paler reprezinta o lectura obligatorie pentru suflet dar si pentru evolutia spirituala.