Raport catre El Greco - Nikos Kazantzakis

Univers
Cartonata (hardcover)
 
10,99LEI
Stoc epuizat
Humanitas Fi...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Humanitas Fi...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Αναφορά στον Γκρέκο
Limba primei editii: greaca
Anul aparitiei primei editii: 1961
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1986
Editura la care a aparut: Univers
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Nikos_Kazantzakis
'Raport catre El Greco' semnat de Nikos Kazantzakis si publicat la patru ani dupa moartea acestuia se afla la granita dintre autobiografie si bildungsroman spiritual. Volumul ilustreaza in esenta drumul parcurs de scriitor prin lume, cat si schimbarile intelectuale si sufletesti prin care trece de-a lungul vietii. Nu este memorialistica sau jurnal de calatorie, ci mai degraba un testament literar catre cititor.

Despre Raport catre El Greco - Nikos Kazantzakis

Drumul parcurs de-a lungul vietii de Nikos Kazantzakis prin lume, si anume printre oameni, patimi si idei este dezvaluit in prezentul volum. Fiind la granita dintre roman autobiografic si bildungsroman spiritual, 'Raport catre El Greco' este mai degraba o carte a intrebarilor scriitorului in fata carora apare un zid invaluit in ceata. In esenta ceata reprezinta incertitudini si confuzii venite din partea fiecarei religii ori idei de la care scriitorul spera sa afle adevarul.
Cauta adevarul, frumosul si perfectiunea necontenit. De ce? Pentru ca viata are un ritm alert si isi doreste aceste valori, ca un antidot pentru minciuna, rautate sau risipa.
Doua figuri contrastante stau la baza existentei sale: firea blanda si rabdatoare a mamei originare dintr-un neam de tarani din Creta si firea apriga a tatalui originar dintr-un neam de arabi si cu un strabunic pirat. De mic si-a dorit sa fie un sfant sau erou. Ce a devenit ulterior creeaza insa deziluzia tatalui, asa cum marturiseste si in volum.
In volum sunt relatate intamplari diverse din viata lui Kazantzakis: din copilarie, din scoala primara, dar si evenimente traite de autor pe insula, legate de represiunile sangeroase ale autoritatilor si de obtinerea independentei Cretei, de viata monahala de la Athos la Sinai cat si relatia acestuia cu alti autori ai epocii, precum Anghelos Sikelianos, Maxim Gorki sau Panait Istrati.