Jurnalul unui batran nebun - Junichiro Tanizaki

Univers
Brosata (paperback)
 
3,99LEI
Polirom
Brosata (paperback)
 
18,99LEI
Titlul orginal: Futen rojin nikki
Limba primei editii: japoneza
Anul aparitiei primei editii: 1961
Anul aparitiei primei editii romanesti: 2007
Editura la care a aparut: Editura Univers
`Jurnalul unui batran`, de Junichiro Tanizaki, este povestea batranului Utsugi, a gandurilor si trairilor sale intense, o poveste a tristetii si nostalgiei dar si a transformarii societatii nipone din vremea acestui interesant personaj.

Despre Jurnalul unui batran nebun - Junichiro Tanizaki

`Jurnalul unui batran`, publicat initial sub forma de foileton, e una dintre lucrarile tarzii ale autorului Junichiro Tanizaki. Scrisa sub formula unui caiet de insemnari notate de batranul Utsugi, in care el isi inregistreaza in amanunt trairi, ganduri, evenimente minore cotidiene, cartea e strabatuta de un fior de erotism provenind din obsesia straniului erou pentru Satsuko, nora sa, fosta dansatoare cu un trecut promiscuu. De asemenea, scriitura e marcata de o umbra de nostalgie si tristete, impletita cu umor fin, astfel cladind aceasta opera despre metamorfoza inevitabila a omului, odata cu trecerea timpului, despre schimbarile societatii japoneze din acele vremuri. Erotismul, pasiunea, idealizarea simtamintelor imediate, de neoprit, sub condeiul autorului nipon Junichiro Tanizaki capata proportii hulpave, expansive, chiar ilogice si masochiste. Romanul este un amalgam de implozii si explozii ce dezrobesc instincte, in ritm nebunesc, avand ca mijloc gandurile batranului Utsugi, alunecat intre spaima si exuberanta, intre demnitate si decrepitudine, ratacindu-se intr-un abis labirintic al neastamparului senzatiilor, intr-un chenar asupritor al nurorii sale, planturoasa Satsuko. Descrierile minutioase ale maestrului Tanizaki, prin incolaciri ori despletiri ale clipelor nebune, scot la iveala incalceala teribila intre sacru si profan din sufletul muritorilor de rand. Durerea fizica si sufleteasca are o doza de delir sublim, de nebunie ancestrala, de ilogic, punand deasupra lumii simtirilor salbatice amprenta culorilor penetrante, persuasive. Jocul precum un strigat sufocat de matraguna tacerii primeste valente in care maiestuosul si banalul se lovesc de vitraliul existentei aparent simple.

Pe fundalul Japoniei postbelice, in care vechi si nou se intalnesc, cartea dezvaluie probabil intr-o oarecare masura autobiografic, experienta batranului Utsugi care isi exploreaza, in cele mai mici detalii, trupul bolnav dar si spiritul incarcat de obsesie si dorinta inconfesabila.

`Junichiro Tanizaki, cel mai mare romancier modern al Japoniei, alege sa construiasca aici o nesfirsita serie de variatiuni pe aceeasi tema dramatica: puterea iubirii de a crea, dar si de a distruge viata.` - Chicago Tribune