Jocul cu margele de sticla - Hermann Hesse

Rao
Brosata (paperback)
 
77,99LEI
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
 
47,99LEI
Rao
Cartonata (hardcover)
 
52,99LEI
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Pentru Liter...
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Titlul orginal: Das Glasperlenspiel
Limba primei editii: germana
Anul aparitiei primei editii: 1943
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1969
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Glass_Bead_Game
Ultimul roman al lui Hermann Hesse, 'Jocul cu margele de sticla' (1943) este o poveste fascinanta a complexitatii vietii moderne. Actiunea se desfasoara in secolul XXI si graviteaza in jurul lui Joseph Knecht, un tanar student crescut in Castalia (un loc indepartat pentru cresterea si dezvoltarea elitei intelectuale). Inca din copilarie Knecht este macinat de stapanirea jocului cu margele de sticla ce necesita o sinteza de filosofie si estetica. O va dobandi la maturitate, devenind Magister Ludi (Maestrul jocului).

Despre Jocul cu margele de sticla - Hermann Hesse

In Castalia ajung cativa reprezentanti ai fiecarei generatii de baieti educati la internatul Waldzell, restul indreptandu-se catre afaceri sau razboi, de pilda. Unul dintre alesi este Joseph Knecht iar romanul urmareste traseul tanarului de la statutul de elev la pozitia suprema in cadrul ordinului castalienilor: obtinerea titlului de Magister Ludi
Insa, pana acolo el trebuie sa castige competitii de stiinta, arta, muzica, literatura si istorie. Dintre toate acestea jocul cu margele de sticla are reguli vagi si complexe iar singura certitudine a cititorului este ca se afla in fata unuia dintre cele mai provocatoare si mai frumoase jocuri. Stapanirea celui din urma aduce o stare suprema finala: accederea catre perfectiune si senzatia interconectivitatii tuturor lucrurilor.
Calatoria propusa de Hermann Hesse in lumea ierarhiilor elitiste este deopotriva una in interiorul structurii si a traditiilor unui ordin abstract cat si in cea interioara a unui om inzestrat. Joseph Knecht isi are intreaga viata ordonata cu trecutul, insa este provocat sa castige un joc al viitorului mental pe care il poate construi singur daca se va dovedi suficient de pregatit si performant. 
De asemenea, biografia lui Knecht este reconstituita in urma mortii sale de catre un elev sarguincios al ordinului castalienilor. Asadar, din spusele unui biograf aflam ca cel care avea sa ajunga in fruntea organizatiei fusese un orfan ajuns sub aripa dascalilor din Castalia si in timp poarta discutii extrem de interesante cu un coleg care va sfarsi afara, in viata publica. Aceste dialoguri ii vor intari identitatea de castelian atunci cand descoperirea identitatii spirituale si deslusirea drumului devine o vitala cerinta in viata unui adolescent. 
Ce se va intampla cu Knecht in deceniile urmatoare si cum va reusi sa ajunga in fruntea castalienilor?