Conversatie la catedrala - Mario Vargas Llosa

Cartea Roman...
Cartonata (hardcover)
 
8,99LEI
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Humanitas
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Rao
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Cartea Roman...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Conversación en la catedral
Limba primei editii: spaniola
Anul aparitiei primei editii: 1969
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1988
Editura la care a aparut: Cartea Romaneasca
'Conversatie la catedrala' de Mario Vargas Llosa este una dintre lucrarile majore ale cunoscutului romancier si eseist. Surprinde aspectele sociale si politice ale anilor 1950 din Peru, incepand cu finalul conducerii lui Bustamante, dictatura lui Manuel A. Odría, detronarea acestuia si incheind cu venirea la putere a lui Belaunde. Discutiile pe care le au protagonistii din clase sociale diferite, Santiago Zavala si Ambrosio, in barul La Catedrala evidenteaza revolta celor doi asupra unei societati dezbinate, corupte si aflata sub dictatura politica.

Despre Conversatie la catedrala - Mario Vargas Llosa

Una dintre cele mai importante lucrari ale lui Mario Vargas Llosa aduce in atentia cititorilor, pe de o parte, schimbarile sociale si politice dure insotite de violente prin care trece Peru in anii 1950, trecand de la dictatura lui Odria la cea a lui Belaunde, cat si drumul spre autodistrugere pe care il parcurg personajele volumului. Asadar, intriga ia nastere in urma intalnirii dintre Santiago, astazi ziarist la varsta de peste treizeci de ani, si Ambrosio, aflat la varsta batranetii, la o masa mizera din La Catedrala, un bar de la periferia Limei. Cei doi rememoreaza vremurile din anii 1950.
Primul dintre ei este fiul lui Don Fermin, un om de afaceri influent, instarit si corupt, iar Ambrosio, un zambos (un personaj de culoare ce aminteste de descendenta amerindiana si africana), este soferul tatalui sau. Ambrosio este sursa de la care Santiago afla toate uneltirile si marsaviile facute de tatal sau influent.
La acea vreme Santago era student la Universitatea din San Marcos si activist in gruparea marxista La Cahuide impotriva dictaturii lui Odria. Familia sa nu este de acord cu alegerile facute astfel ca fuge de acasa si traieste pe cont propriu. Ambrosio, pe de alta parte, este initial soferul lui Cayo Bermúdez, creierul represiunii politice a dictaturii lui Odría si apoi soferul lui Fermín Zavala, cu care are o relatie homosexuala sporadica.
Discutia celor doi releva o tara dezbinata sub o dictatura caracterizata de disparitati economice intre regiuni bazate pe fidelitatea fata de presedinte, santaj, politicieni corupti cat si de cheltuieli exorbitante, petreceri dezinhibate, aroganta celor de la putere sau credinta pasionala in ideologii politice. Ambrosio detaliaza si cealalata fata a povestii. Decaderea instaritului Don Fermin si suferinta cunoscutului om de afaceri creata de tradarea fiului sau in luptele din subteranele regimului.
Un roman total. Despre toate fetele lumii, de la individual si intim la social si politic.